【氣象】(2017年10月中旬)東北季候風及低壓區為本港帶來稍涼有雨的天氣

107 回覆
5 Like 0 Dislike
98W gay warning

98W gay warning

98W - MEDIUM
中華人民共和國主席江澤民向98W及香港人發出的慰問:
算鳩數啦你
算鳩數啦你

算鳩數啦你

有個風整d雨黎配合下,東北風降溫更顯著 唔會上次咁濕度落溫度唔落
好想念追風的日子
好想念追風的日子

等出年啦
好想念追風的日子

等出年啦

3號都追得既
十月頭十日個均溫可以有29.1度

到時遲啲林超市可能又開多次post講連續第二個月異常炎熱
嚟緊唔係仲有個風?
算鳩數啦你

有個風整d雨黎配合下,東北風降溫更顯著 唔會上次咁濕度落溫度唔落

不過今次98W嚟到南海嘅時間 西方槽活動仲係偏弱 對副高影響可能有限 可能涼幾日又翻去31 32度
98W TCFA
98W TCFA

會唔會食撚埋90W
98W TCFA

會唔會食撚埋90W

一直都係預測兩個會合併做一個
位於菲律賓以東的低壓區已增強為熱帶低氣壓。在上午十時,該熱帶低氣壓集結在馬尼拉之東北偏東約620公里,預料向西移動,時速約22公里,移向呂宋並逐漸增強。
一 股 東 北 季 候 風 會 在 明 日 為 廣 東 沿 岸 帶 來 較 涼 的 天 氣 。 此 外 , 位 於 菲 律 賓 以 東 的 熱 帶 氣 旋 會 在 未 來 數 日 橫 過 呂 宋 , 進 入 南 海 並 逐 漸 增 強 , 大 致 移 向 海 南 島 至 雷 州 半 島 一 帶 。 受 東 北 季 候 風 與 該 熱 帶 氣 旋 的 共 同 影 響 , 週 末 及 下 週 初 華 南 沿 岸 地 區 風 勢 頗 大 及 有 大 雨 。 隨 著 該 熱 帶 氣 旋 逐 漸 遠 離 , 下 週 中 期 廣 東 沿 岸 天 色 將 會 好 轉 。

一 股 東 北 季 候 風 會 在 明 日 為 廣 東 沿 岸 帶 來 較 涼 的 天 氣 。 此 外 , 位 於 菲 律 賓 以 東 的 熱 帶 氣 旋 會 在 未 來 數 日 橫 過 呂 宋 , 進 入 南 海 並 逐 漸 增 強 , 大 致 移 向 海 南 島 至 雷 州 半 島 一 帶 。 受 東 北 季 候 風 與 該 熱 帶 氣 旋 的 共 同 影 響 , 週 末 及 下 週 初 華 南 沿 岸 地 區 風 勢 頗 大 及 有 大 雨 。 隨 著 該 熱 帶 氣 旋 逐 漸 遠 離 , 下 週 中 期 廣 東 沿 岸 天 色 將 會 好 轉 。

應該唔會,2015年彩虹都係季候風行先,預測狂風驟雨,最後係出TC警
星期六日將會有雷利衛徑長征
windy ec數值預測600m高會吹烈風
細佬係參賽者,希望大會決定改期去11月4同5號
諗起上次彩虹係鳳凰山有比賽出事上報
濕度落到50左右竟然黃火都無
星期六日將會有雷利衛徑長征
windy ec數值預測600m高會吹烈風
細佬係參賽者,希望大會決定改期去11月4同5號
諗起上次彩虹係鳳凰山有比賽出事上報

如果一路按照劇本行,今次呢個距離同強度南掠,應該同彩虹個西登強3風力差唔遠

同意大會到時應該要改期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞