[高質HR] 面試提示 出路指南 你問我答 (4)

1001 回覆
59 Like 16 Dislike
番咗兩日,但合約未整好 正唔正常?係咪如果下星期都無就要催下?

係...
好明顯佢地懶姐

佢今日計呢兩日糧俾我,反而無時間整合約,都唔明點解會咁
方丈
u grad兩年
第一份工title唔錯 但嗰時唔識諗做左九個月就quit左 純因為太多野做 成日ot到八九點同好大壓力 (好撚後悔 俾我揀多次我會繼續做 )
轉左份好霉嘅行業同公司 人工仲低左少少 大約做左年半
而家想再轉工 我想問之前第一次轉工可以點兜?因為我自已覺得多野做唔係理由,係純自己on9而quit...

你新同舊工title 係咩, 公司規模?

舊工係最大嗰幾間ngo
而家係好細得幾丁友嘅公司
方丈你好

做sales工作,啱啱轉咗新工大半年(今年3 月入職)
因為各種因素,開始又搵緊工
自問cv+interview都唔錯,所以一般send信見工都七八成收到面試call,間唔時亦會有offer

最近有份想做嘅工係經agent搵
已經過咗2 round interview+written test,仲等緊第3 round
agent 話公司好忙應該未咁快安排到,但同時係咁問我攞料見工問題內容 (可能想俾下一手 )
唔知係咪fail 咗

點都好,唔想受制agent
依家公司呢邊,我已經用盡所有AL,病假唔易請
我應唔應該裸辭直接搵工
定係捱多兩個月左右,等上面間公司有消息/新一年有返AL之後先再搵?

感謝

方丈係咪漏咗我

答左, 拉上去看看

睇咗幾次
好似應該或者真係無覆

anyway 我睇方丈你俾其他人建議
應該都係叫我唔好裸辭+打電話同agent聯絡睇下消息 (不過佢都好主動會搵我講)
唯有繼續等下

thanks

我記得我回過, 仲打左好多字 莫非個App 問題我其實reply 唔到

1. 唔好走, 都做左大半年, 做夠一年先啦, CNY 又黎旺季, 到時多工啲
2. AGENT 你可以勁問佢, 但係唔洗俾太多料佢, 佢係做生意sell candidate, 所以你對佢係polite, 但係可以chur 佢 佢唔會話俾對家HR 知 但都唔洗俾咁多料等佢幫第個candidate..

方丈 又係我喇
最近真係頂唔順依家間公司,好大機會裸辭,呢一兩星期會行動
目標係一個月內搵到新工 (辭職一個月通知期內應該可以no pay 去見工)

想問下,如果去見工,無論interviewer有無主動問,我應唔應該講我已經辭咗職?

自己諗到各有好壞處:
1. 新工可以早啲available
2. 俾人壓價
3. 俾interviewer覺得係行動派,屬於日後用錢都留唔住嘅員工type

本身都想做夠一年
但有頭髮邊個想做賜哥

我係你既話就唔會講
因為你講左好處少過壊處, 同埋我當你2 星期左右找到, 你都要serve 而家哩份notice for a mth, 可能仲會休一個星期, 講返1 mth 好啲

last question

見你提過見工時講job security都係一個轉工原因(依家公司cut咗1/3人)
但咁啱去見工間公司,最近都有報導話佢地減人手 不過長遠應該仍然穩陣

如果我見工時再提job security issue,會唔會咁啱踩中對方地雷?

希望唔會再有問題要問
感謝你
樓主你好啊
我下年就grad
請問一grad就做administrative assistant
他日如果轉工 依個職位寫cv係咪好難搵返其他工?
因為好似好hea......
因為我諗緊做完aa想搵下MT,
fg搵mt優勢會唔會大過有工作經驗?(當然within grad嘅3年內)
many thanks!!
方丈
u grad兩年
第一份工title唔錯 但嗰時唔識諗做左九個月就quit左 純因為太多野做 成日ot到八九點同好大壓力 (好撚後悔 俾我揀多次我會繼續做 )
轉左份好霉嘅行業同公司 人工仲低左少少 大約做左年半
而家想再轉工 我想問之前第一次轉工可以點兜?因為我自已覺得多野做唔係理由,係純自己on9而quit...

你新同舊工title 係咩, 公司規模?

舊工係最大嗰幾間ngo
而家係好細得幾丁友嘅公司

因為culture, NGO 想返commercial?
方丈你好

做sales工作,啱啱轉咗新工大半年(今年3 月入職)
因為各種因素,開始又搵緊工
自問cv+interview都唔錯,所以一般send信見工都七八成收到面試call,間唔時亦會有offer

最近有份想做嘅工係經agent搵
已經過咗2 round interview+written test,仲等緊第3 round
agent 話公司好忙應該未咁快安排到,但同時係咁問我攞料見工問題內容 (可能想俾下一手 )
唔知係咪fail 咗

點都好,唔想受制agent
依家公司呢邊,我已經用盡所有AL,病假唔易請
我應唔應該裸辭直接搵工
定係捱多兩個月左右,等上面間公司有消息/新一年有返AL之後先再搵?

感謝

方丈係咪漏咗我

答左, 拉上去看看

睇咗幾次
好似應該或者真係無覆

anyway 我睇方丈你俾其他人建議
應該都係叫我唔好裸辭+打電話同agent聯絡睇下消息 (不過佢都好主動會搵我講)
唯有繼續等下

thanks

我記得我回過, 仲打左好多字 莫非個App 問題我其實reply 唔到

1. 唔好走, 都做左大半年, 做夠一年先啦, CNY 又黎旺季, 到時多工啲
2. AGENT 你可以勁問佢, 但係唔洗俾太多料佢, 佢係做生意sell candidate, 所以你對佢係polite, 但係可以chur 佢 佢唔會話俾對家HR 知 但都唔洗俾咁多料等佢幫第個candidate..

方丈 又係我喇
最近真係頂唔順依家間公司,好大機會裸辭,呢一兩星期會行動
目標係一個月內搵到新工 (辭職一個月通知期內應該可以no pay 去見工)

想問下,如果去見工,無論interviewer有無主動問,我應唔應該講我已經辭咗職?

自己諗到各有好壞處:
1. 新工可以早啲available
2. 俾人壓價
3. 俾interviewer覺得係行動派,屬於日後用錢都留唔住嘅員工type

本身都想做夠一年
但有頭髮邊個想做賜哥

我係你既話就唔會講
因為你講左好處少過壊處, 同埋我當你2 星期左右找到, 你都要serve 而家哩份notice for a mth, 可能仲會休一個星期, 講返1 mth 好啲

last question

見你提過見工時講job security都係一個轉工原因(依家公司cut咗1/3人)
但咁啱去見工間公司,最近都有報導話佢地減人手 不過長遠應該仍然穩陣

如果我見工時再提job security issue,會唔會咁啱踩中對方地雷?

希望唔會再有問題要問
感謝你

會啊, 你最好唔好講..
樓主你好啊
我下年就grad
請問一grad就做administrative assistant
他日如果轉工 依個職位寫cv係咪好難搵返其他工?
因為好似好hea......
因為我諗緊做完aa想搵下MT,
fg搵mt優勢會唔會大過有工作經驗?(當然within grad嘅3年內)
many thanks!!

係, 因為admin 個function 本身好replaceable
你FG 找MT 都得架, 你個一年admin 唔會好幫到你架喎
方丈你好, 某公司既recruiter用email搵我&電話傾左一次, 佢係響某web platform睇到我profile, 之後佢問我拎cv話會再傾我之前既experience岩唔岩佢地既position. 我send左cv之後無feedback, 宜家我應唔應該問佢any update好?
第一次約電話我都send左第2次email佢先記得.
方丈 想問下如果有2個月gap period應該點應對
個段時間淨係用黎休息
同埋係咪可以係fb send cv比你執
Fg對依方面無咩經驗
唔該
私人MNC一般in完幾時出offer

要拖offer通常可以幾耐,一個禮拜考慮會唔會過份

如果問counter offer可唔可以加多1000-2000應該點問
有無人帶方丈比既cv 格式我參考下 趕住send cv 我本身個cv 實在太樣衰簡陋 見方丈好似好忙 辛苦晒
top up fg (讀env sci), sd咗好多份hra都無消息,連pt hra都唔in我,開始越揾越頹,咁應唔應該揾住其他pt去填補個空白期先?

唔該
我重想問education 嘅 class attended / attending 係填year幾定咩科?

麻煩方丈
方丈你好, 某公司既recruiter用email搵我&電話傾左一次, 佢係響某web platform睇到我profile, 之後佢問我拎cv話會再傾我之前既experience岩唔岩佢地既position. 我send左cv之後無feedback, 宜家我應唔應該問佢any update好?
第一次約電話我都send左第2次email佢先記得.

可以俾多個email 既
教人轉行嘅話點同面試官講

由咩轉咩...

我就由做電視轉去做IT再轉去做marketing
我老婆想由教琴轉去做office工…

你係下次轉去mkt?

你太太反而易講, 因為教琴冇咁stable 就已經好valid
方丈 想問下如果有2個月gap period應該點應對
個段時間淨係用黎休息
同埋係咪可以係fb send cv比你執
Fg對依方面無咩經驗
唔該

岩喇, 睇片啦~
可以facebook send 來, 不過我回得有啲慢
https://youtu.be/Li3_zPwQ5Ok

如果問counter offer可唔可以加多1000-2000應該點問

2 weeks
拖一星期係maximum
講價可以直接講
top up fg (讀env sci), sd咗好多份hra都無消息,連pt hra都唔in我,開始越揾越頹,咁應唔應該揾住其他pt去填補個空白期先?

唔該

你可以咁做... 但係對你找HR 工冇咩大用, 如果係做, 做住part time clerk/ admin then
我重想問education 嘅 class attended / attending 係填year幾定咩科?

麻煩方丈

https://youtu.be/Li3_zPwQ5Ok
其實都要填啦

2 weeks
講價可以直接講

講價直接講數目會唔會輸?
例如佢剩出到我本身寫既80%
我應該直接講exact數定叫佢加到90%/95%
方丈有無cv 格式可以send 比我 唔該晒你 麻煩晒你 有少少urgent
fg 8月搵到第一份工
因為同老闆又唔夾 關係好差
最終佢唔比我過試用 要自願resign左

唯一一樣好擔心 唔知下一步應該點做?
答做左半年pt又唔係
話放左半年假又唔係
答左做2.5個月ft又死

求指教
番咗兩日,但合約未整好 正唔正常?係咪如果下星期都無就要催下?

係...
好明顯佢地懶姐

佢今日計呢兩日糧俾我,反而無時間整合約,都唔明點解會咁

計糧大哂, 忙完先做其他

2 weeks
講價可以直接講

講價直接講數目會唔會輸?
例如佢剩出到我本身寫既80%
我應該直接講exact數定叫佢加到90%/95%

講100%, 佢會還你價, 到時再算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞