係眼鏡未被發明之前,有近視嘅人點算?

50 回覆
0 Like 0 Dislike
近視可能自己好
散光係咪唔得
好多人都係散光勁過近視
會比人當係怪人
咁多青山綠水好難有,有都會自然好
其實係無解
唐朝時期都好多讀書人因為照明問題
但係又要chur功名
所以好多都有眼疾/近視
唔少詩人臨老都睇唔到野

髮蒼蒼 視茫茫

好似係韓愈講
邊條撚樣發明近視
發明左眼鏡先有近視 本身呢個世界冇人有近視

高汁,事實的確係咁

「近視」只係眼鏡商造出黎既字

呢個post發現左個陰謀論

以前打機多,隻右眼有少少近視,學生身體檢查條友叫我去配眼鏡
配咗十幾年都無戴過,因為左眼良好一齊用完全無問題
之後都叫早睡早起,遠離螢幕
單用右眼睇嘢都係蒙,好條春咩

近視/遠視係因為光線Focus唔到落retina
戴眼鏡係眼睛前扭曲光線 令到佢focus

本身控制塊len嘅肌肉係會自己調整 因為你望遠近放鬆/收緊
不過你戴眼鏡令佢覺得 「無問題」令佢長期處於同一個狀態
加埋你戴左眼鏡之後睇近嘢對對眼其實好大負擔(人地本身射中左個啲你都扭曲埋)
所以會愈嚟愈深

不過青春期眼球成形之後其實都冇咩影響
諗起以前coco 既拾下拾下講隱形眼鏡點發明

有條友跌爛副眼鏡直接放塊鏡入隻眼到
聽講過係訓覺既時候 放細沙包係眼上面
原理就好似OK lens咁 壓平眼角膜
發明左眼鏡先有近視 本身呢個世界冇人有近視

高汁,事實的確係咁

「近視」只係眼鏡商造出黎既字

呢個post發現左個陰謀論

以前打機多,隻右眼有少少近視,學生身體檢查條友叫我去配眼鏡
配咗十幾年都無戴過,因為左眼良好一齊用完全無問題
之後都叫早睡早起,遠離螢幕
單用右眼睇嘢都係蒙,好條春咩

我都係鴛鴦眼 一邊近視一邊冇事
之後散光越嚟越深

真心建議你戴返眼鏡
未有眼鏡之前
有近視嘅人睇嘢會唔清楚
小學時睇野好撚清
但喺小學做完視力檢查之後就話我近視
就開始睇野濛
講堅,信不信由你
小學時睇野好撚清
就開始睇野濛
講堅,信不信由你

你老豆係咪開豆腐店?
本來375度 之後1年後去驗變275
可能驗個度有誤差
無㗎啦 所以佢哋咪全部死晒

咁起碼都有廿幾年睇唔到嘢 好多細活都做唔到

細乜撚野活丫大陸仔
聽講過係訓覺既時候 放細沙包係眼上面
原理就好似OK lens咁 壓平眼角膜

More wt is 細沙包?
果時d 人早死 40歲都叫長命
又沒得上網打丁
邊有咁多近視
就算有都係輕微
小學時睇野好撚清
就開始睇野濛
講堅,信不信由你

因為個段時間眼球發育,近視嘅遺傳因子開始發功,除非你老豆老母同你老豆老母個老豆老母都無視近
小學時睇野好撚清
就開始睇野濛
講堅,信不信由你

你老豆係咪開豆腐店?

其實你快左
行近D睇囉

不過我諗古人極小有近視

未必啵
以古中國嚟計
咁撚多書蟲考科舉,仲要等爛鬼油粒喺夜晚睇書
應該都好多近視撚
我覺得以前d人發明左放大鏡比老人家睇野唔清用
慢慢就變左d單眼鏡方便人隨身帶
之後d人就認為小朋友睇野唔清就係要帶眼鏡
但係當好多人發現小朋友唔需要帶眼鏡已經太遲
因為果陣可能已經有好大勢力既眼鏡廠封鎖消息
換埋而家d人既常識
利申: 9up
行近D睇囉

不過我諗古人極小有近視

未必啵
以古中國嚟計
咁撚多書蟲考科舉,仲要等爛鬼油粒喺夜晚睇書
應該都好多近視撚

Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞