[中伏]千祈唔好喺cheaptickets.hk訂機票

27 回覆
0 Like 0 Dislike
今年4月我在cheaptickets.hk訂了以下聖誕節香港來回達卡機票,
去程:
23DEC MH9181 HKG-KUL 20:20-0:15 (CX Code Share)
24DEC MH102 KUL-DAC 9:40-11:30
回程:
2JAN MH103 DAC-KUL 12:30-18:20
2JAN MH78 KUL-HKG 19:25-23:00
但10月8日收到cheaptickets.hk聯絡吉隆坡來回達卡班機取消,
我要求更改航班為:
去程:
23DEC MH9181 HKG-KUL 20:20-0:15 (保持不變)
24DEC MH112 KUL-DAC 18:20-20:20
回程:
1JAN MH197 DAC-KUL 22:10-4:10
2JAN MH78 KUL-HKG 19:25-23:00 (保持不變)
途中經過n通電話聯絡馬航和cheaptickets.hk,
終於在11月17日改好機票出了新的eticket no給我,
但我上週發現不知為什麼我的機票MH9181在checkmytrip.com網站顯示為unconfirmed,
我打電話給馬航查詢問原因,
只是回覆我當天所有HKG-KUL都滿了,(因為聖誕節)
我的確只是在waiting list,
也不清楚點解出了eticket也會有unconfirmed的航班
(eticket status顯示OK)
要我聯絡cheaptickets.hk,
我打上cheaptickets.hk香港hotline也只有印度call centre接電話,
幾天來多次要求他們香港office回電給我才在昨天下午致電給我,
但只是說確認事情再回電.
我估這個行程應該出發不了.
而家都唔知點攪.

俾我的感覺是cheaptickets.hk出了票就唔想理,
如果是有可能變更行程或訂遠期票,
千祈唔好喺在cheaptickets.hk
有d怪雞你個post 需要detail到出埋飛機no.?
咁我算好彩喎,好多次係cheaptickets 度出飛(直航)都冇事,而且打上去改機票都係即刻有人聽(可能我唔係peak season)
點解我覺得係同行'沒'黑
你係咪將投訴信照copy過黎

係,我寫信去消委會投訴
咁我算好彩喎,好多次係cheaptickets 度出飛(直航)都冇事,而且打上去改機票都係即刻有人聽(可能我唔係peak season)

係有人聽,不過係印度call centre
要同佢講要求香港office call back先有香港人覆你
而且咩都話要等佢地schedule team做野,
佢地schedule team星期六日又唔開工

好似我講,如果無schedule change,
唔使改機票,
用邊間agent都OK,
一有問題就中伏,
下次都係去官網買
點解我覺得係同行'沒'黑

我都想係假嘅
而家請哂假book哂酒店申請埋簽證,
好大機會出唔到發,款又唔知有無得退
未聽過cheap tickets呢間野,但MH絕對係垃圾黎

試過個客去程係機場go show班早機,但MH地勤唔記得update返記錄
結果之後出左status話個客no show去程,所以cancel埋佢班回程

最慘班回程機已經overbook哂,做唔返位俾個客。打去搵MH追左2日先追返隻位。MH 幫我update返張飛俾客。

點知過2日後來又cancel返隻位,原來MH system capture 唔到個ticket no.

好彩最後個客去到機場有位俾佢返黎。
你自己貪平有乜好嘈
樓主個case聽落似係出左改期機票後,MH system又係capture唔到個ticket no., 所以隻位又俾人cancel返出黎。而online agent個邊又無人睇d booking update, 所以去到你自己上網check先發現。

正路都要等個agent幫你同airline嘈返隻位返黎,不過MH都係垃圾hea做,而agent又未必咁肉緊日日幫係追。
唉,今日繼續同agent/MH間周旋

MH話唔關佢事,
係agent reissue機票時開左張waiting list機票,(有可能?)
而佢話agent票要由agent負責改

Agent就話係MH問題,
佢明明開左票航空公司之後竟然取消個位,
宜家佢話等緊MH覆

24號HKG-KUL已經差唔多無哂位,
睇黎我唔撚使走
屌,所有網上agent 都咁撚閪架啦
我訂expedia 又咪賴撚晒野
以後去返官網訂算
點解始終有啲人貪平個一百幾十蚊唔用官網去訂機票
其實我買果時官網同cheaptickets.hk差成千蚊 (HKD4,000 VS HKD2,800)
所以我先去cheaptickets.hk

而家我睇Amadeus見個booking agent重新幫我waitlisted
但係MH個eticket itinerary班機仍然顯示OK,
我問MH究竟佢個eticket OK點解,
MH同我講係Payment OK唔代表機位confirmed
OK, you win

之前本身想跟佢訂 見佢有個discount code幾平
但見佢要額外加錢去確保一定有位
覺得有伏 所以冇訂 好彩
佢老味今日cheaptickets.hk將我成個出左票嘅booking cancel左砍掉重練
搞到我連其餘航班啲機位都無撚埋
我電話投訴,個印度CS仲cut我線
onlun9

係,我寫信去消委會投訴

封投訴信寫到新詩咁樣嘅
按錯左1月2號回程添

下面搵返個正確嘅,12月23啟程,1月1回程,1月2到

我貪平用佢嚟book HX 會唔會有事
我貪平用佢嚟book HX 會唔會有事

其實只要book完之後無野要改,
airlines又無schedule change應該無事
尋日消委會轉介單case俾旅遊業議會
旅遊業議會今日朝早打俾CheapTickets.hk
晏晝CheapTickets.h k就即刻reissue ticket俾我
雖然啲航班差左好多
總好過出唔到發
師兄請問你最後點聯絡到cheapticket, 我有喲退款既事想搵佢
但佢email唔覆,電話又係無註冊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞