香港註冊公司可唔可以自己搞?

28 回覆
0 Like 0 Dislike
定係一定要經會計師行?
可以
可以

thank you😘
識填分NNC1就得
書仔可以就咁用model articles
搵會計妹啦
識填分NNC1就得

都要搵到人做named com sec先得架
識填分NNC1就得

諗住係得自己嘅一人公司乜都自己做嘅小生意
比想像中多好多好多嘢搞
其實想開無限定係有限公司?
無限去稅務局4樓拎表格(網頁冇得下載),帶身份證副本同$去搞掂佢。
開有限公司嘅去CR網頁下載NNC1表格,帶埋所需文件及費用去交表,幾日後拎證書同BR。
識填分NNC1就得

比想像中多好多好多嘢搞

Um 如果自己/無朋友係chartered sec / cpa / lawyer 既
學樓上巴打開間sole pro/ 搵人夾間partnership 都得既
啲reporting都簡單好多
獨資邊洗咁多野
識填分NNC1就得

使唔使咁都派膠
識填分NNC1就得

普通公司搵呀豬呀狗都做得named com sec
你估上司公司又要chartered com sec/ cpa/ lawyer咩
最煩係開銀行戶口
其實都係諗住開獨資有限公司(應該係咁叫?)
始終無限liability唔想太大風險
睇緊份NNC1 唔該晒
其實想開無限定係有限公司?
無限去稅務局4樓拎表格(網頁冇得下載),帶身份證副本同$去搞掂佢。
開有限公司嘅去CR網頁下載NNC1表格,帶埋所需文件及費用去交表,幾日後拎證書同BR。

無限宜家可以上網搞,我之前先搞過
其實都係諗住開獨資有限公司(應該係咁叫?)
始終無限liability唔想太大風險
睇緊份NNC1 唔該晒

獨資、合夥公司=無限公司
董事、股東=有限公司
想開公司銀行戶口 有啲方法可以容易啲
開有限公司每月預2萬度基本開支
開有限公司每年預2萬度基本開支

用係邊
商業登記證仲有啲咩固定開支?
識填分NNC1就得

比想像中多好多好多嘢搞

一人公司拎個商業登記就得,唔洗攪咁多野

用係邊

Annual return
BR
Annual audit

用係邊

有限公司每年要核數,報稅,公司註冊處Annual Return, 開AGM, 整minutes, 不過2萬好似收得貴左d

用係邊

有限公司每年要核數,報稅,公司註冊處Annual Return, 開AGM, 整minutes, 不過2萬好似收得貴左d

核數報稅會計師行一次過做晒。收幾多要視乎公司盤數有幾複雜,難以一概而論,搵多幾間會計師行格價。
Annual return唔難整,自己做得,搵com sec firm整又得。你任何上公司註冊處表格,出面D人比錢就可以買到,所以你公司董事股東秘書資料通晒街。
會議記錄自己整又得,搵com sec firm整又得。
獨資就搞無限算啦
好似2千定3千拎商業登記就搞惦
幫你搞,收你 2 3K
其實只係交form就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞