[紋身巴打入]打算做紋身學徒 求建議

78 回覆
5 Like 11 Dislike
少少背景資料:
20頭
自細對紋身好有興趣
但美術基礎上基本係零
想以紋身成為職業
錢方面唔多 草左1萬幾
如果想去學都諗住一邊打工一邊學
希望有做緊呢一行既巴打比啲建議我

呢幾排開始自己既實行計劃
有以下3個既計劃

1.係香港學紋身 做紋身學徒

去左一間幾出名紋身鋪頭 IN左學徒
拎左幾幅自已畫既圖去IN
個師傅話有好大進步空間但佢都肯收我
(因為我本身無接觸過美術 素描基隆係零)
但都係傾左幾句都照收我
話可以上堂同啲同學慢慢交流
畫功慢慢練

學費:3萬(第一日上堂比足)
時間:1年半(由鋪頭開鋪就可以上去自已練畫)

如果唔係因爲錢既問題 3萬蚊點都會想係呢間學 博一博 畢到業有人請既機會大好多
但有諗過個師傅1個教好多人 其實好多時間靠自已畫自已去學 佢又教唔教到我呢
去學值唔值得呢?

2.係深圳學紋身

搵到間嘢叫XX紋藝 專教零紋身基礎既人
佢有幾個培訓班既 我揀左基中一個專業培訓班黎讀

學費:5800人仔(第一日上堂比足)
時間:3個月(姐90日 去1日先計1日 唔去唔計)

註:到學拎紋身槍既階段就要自已買一枝
其他用具免費

睇過啲作品 其實同香港既差好遠
你知啦 大陸 阿豬阿狗都可以去學
真係有錢咩都得架啦
但我在乎既都係佢教到我基本嘢

3.自學先 草多啲錢 練好畫功先

(巴打你都收收皮先啦
咩都無就想去做學徒?)

皆因出完去睇到人地啲作品
先知自已幾咁廢
大把學左美術幾年既先咁快上手
反而自已乜料都無

打住咁多
仲想知啲咩資料可以再補充
希望各位巴打指點迷津
輕輕推一推
幫你推下
幫你推下

唔該你呀
Up
幫你推下
幫你推下

Thank you
介唔介意開名?

你要香港個間?
我都想學 但無畫畫天份 淨係寫得一手好字
我有朋友本身畫畫叻 跟手識人走左去跟北京個小龍學師
加油
介唔介意開名?

你要香港個間?

Yes 有間專呃學費

我知
但我咁打就係唔想開名
希望你明
如果你真係對間嘢有興趣可以再pm你
Pish 加油!

你個朋友就好啦
我都想去遠啲學 見證多啲
寫得一手好字咪試下淨係專攻字體 毛筆字個種紋身 可能好多外國人中意呢
Pish 加油!

多謝你呀
加油

Thx bro

你個朋友就好啦
寫得一手好字咪試下淨係專攻字體 毛筆字個種紋身 可能好多外國人中意呢

幾皮野學費真係比唔起 你跟我朋友學囉 你都係想學基本功咋?我諗佢最多都係收你幾千當茶錢
認真答,學紋身基本工有啲師傅收完錢,一年就放你出嚟,圖又未畫好,設計又唔掂,成個興趣班咁。
如果巴打對美術真係零認識,你諗你

你個朋友就好啦

幾皮野學費真係比唔起 你跟我朋友學囉 你都係想學基本功咋?我諗佢最多都係收你幾千當茶錢

學完基本嘢想長做落去架我
可以pm我問詳情嗎?

你個朋友就好啦

學完基本嘢想長做落去架我
可以pm我問詳情嗎?

我諗佢識人到時你真係學完會幫到你入行嘅
我幫你問下佢 你留你Tg畀我幫你問
認真答,學紋身基本工有啲師傅收完錢,一年就放你出嚟,圖又未畫好,設計又唔掂,成個興趣班咁。
如果巴打對美術真係零認識,你諗你

又唔係真係咩都畫唔到既
暫時模仿人地畫都叫畫到下
但始終要由底打好 所以先諗緊一黎就去做學徒會唔會曬錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞