[鬼節精選] [人肉工廠]千祈唔好亂番大陸玩

587 回覆
379 Like 40 Dislike
得一個選擇仲叫唔叫有得揀

有兩個選擇㗎
得一個

我想起謎樣紙條上寫著「你有一個選擇」,於是我邁出一步。

咁個選擇係名詞定動詞 我個腦唔係好轉得郁

即係佢有得揀? 揀甚麼?
我都想知

救定唔救?
條女可能有問題?

係呀,個選擇就係救定係唔救

唔洗救啦死梗既
留名
正啊 留個名
紙言係咪全部死哂圖 我好驚啲相
提吓大家,FB Fanpage個名終於成功改為
橘子綠茶

果度有最新資訊同埋最快故事更新
https://www.facebook.com/greenizmstory/

多謝大家正皮同留言
(雖然唔知點解有成差唔多30個負皮 )
聽日提早出文

順帶一提,多謝大家去埋紙言睇故
鬼屋故同呢個故都上晒榜了
(鬼屋故仲唔知點解入埋top 10)
紙言:
https://www.shikoto.com/author/16883/%E6%A9%98%E5%AD%90%E7%B6%A0%E8%8C%B6.html
得一個選擇仲叫唔叫有得揀

有兩個選擇㗎
得一個

我想起謎樣紙條上寫著「你有一個選擇」,於是我邁出一步。

咁個選擇係名詞定動詞 我個腦唔係好轉得郁

即係佢有得揀? 揀甚麼?
我都想知

救定唔救?
條女可能有問題?

係呀,個選擇就係救定係唔救

唔洗救啦死梗既

唔一定架 睇左先啦
農曆8月都到喇wo
舊讀者留名
文呀 我要文呀

好多謝你咁詳細嘅意見呀

其實你都講得岩,我比較會喺人物性格同場面描述二揀一:著重於後者,以致前者薄弱啲

因為我驚兩者都寫會令篇文變得冗長
不過睇完你咁講,我自己會試吓攞個平衡

我估鬼屋故唔係你最中意嘅故
農曆8月都到喇wo
舊讀者留名

終於見到龍鬚糖巴打
其實想出新post
[人肉工廠]千祈唔好亂番大陸玩

救出Suki後我們趕緊逃亡,經過六樓時聽到靛晴的求救。

到底是陷阱,還是靛晴人在這裡?

神秘紙條上「你有一個選擇」,是否指我現在的處境——逃跑或者救人?

我選擇了救人,沒辧法,靛晴是我暗戀多年的對象,早在入讀大學前我們已是好朋友。

「喂,你唔係呀嘛。」Suki悄聲。「頭先又話出去報咗警先。」

「佢依家有危險呀!」我說。「你走先啦,我要救佢。」

我們在昏暗的六樓走廊上經過幾間黑房,裡面應該沒人。

她拉一拉我:「一齊啦!我一個人點走呀!」

「救埋佢先。」

見我態度堅決,她又不敢獨自行動,只好跟在我身後。

來到透光的玻璃門附近,我們小心地窺探房內情況。靛晴果真在裡面!

她被綁在椅上,一名藍色制服男人站在她旁邊。

原來不止一人!那麼,兩個制服男互相認識嗎?

這個制服男跟幫Suki剪頭髮的魔間理髮師有截然不同的準備,他手上是一把手術刀!

他在靛晴左手食指劃了一刀,鮮血流出,痛得靛晴表情扭曲尖叫:「呀!」

我在猶豫要不要等男人完成他手上的工作?就如Suki房一樣,如果剛剛讓魔間理髮師剪完頭髮不打斷他,或者我們不用有暴力衝突?

當男人收起手術刀時,我鬆一口氣、等待他把靛晴放出來。他卻拿起另一把接上電線、外型似一字螺絲批的物體。

還未完!

他把螺絲批插入靛晴食指的傷口上,打開電源!

「嗚呀——!呀——!」即使隔了一道玻璃門,靛晴的慘叫聲仍響徹走廊!

我對Suki打個眼色,極速把鑰匙插入玻璃門鎖,想重施故技救靛晴。然而......

打、不、開!
難道「有一個選擇」的意思,並不是指剛才的救與不救,而是Suki和靛晴之間,我只能二選一、救其中一個?

早知如此我就不救面前這個無腦大波港女啦!

「點呀!快啲開啦!」Suki焦急地猛把我推向玻璃門,甚至胸壓我。

「開唔到呀!呢條鎖匙唔啱呀!」

「溱——!嗚呀——!」靛晴痛叫不斷。

電動螺絲批一下一下的震動著,血花隨之灑到男人身上,不出一分鐘我們終於知道他想要甚麼。

那才不是甚麼螺絲批,是該死的切骨刀!切骨刀呀!

男人拿起靛晴的指尖輕輕一扯,整根食指給扯斷開來!

他要靛晴的手指!

「噁!」Suki捂住口,下一秒轉身嘔吐大作。

面色慘白的靛晴痛昏了,期間我在隔離房間拉出椅子大力扔向玻璃門,它卻完好無缺。

這裡究竟是甚麼鬼地方!

房門用防彈玻璃之類的材質,又有手術儀器,絕對不是玩具工廠如此簡單!

切骨男把手指放進盒子蓋上,正當我以為他完成時,他又再舉起手術刀!

「又想點呀你!放過佢呀!」我用椅子猛撼玻璃門。「我哋報警搵人拉晒你哋㗎!放佢走!」

他無視我的警告,往靛晴右臂前臂上重覆劃出一道深深的傷痕,濃稠的鮮血流到地上。

「咩事呀究竟!快啲救佢啦!」吐完Suki再次慌張地大叫。

「咪撞爛緊道門囉!你仲唔幫手!」出少句聲當幫忙啦!

現在是跟切骨男鬥快,要在他進一步行動前把玻璃門打爛入去救人。

不慌不忙,他把手術刀放下,拿出比電動切骨刀更大的工具出來,是大號切骨刀!

如果沒猜錯,他要把靛晴的前臂鋸出來!

「停手呀!喂!」我大叫。「我殺撚咗你呀!」
他用兩個鉗子狀的東西把前臂傷口邊緣的皮膚翻開並夾住固定、把切骨刀擠入、打開電源,我聽到刀鋒磨斷骨頭的高頻聲!

我清楚見到血肉模糊底下,白色的骨頭!

玻璃門終於出現一絲裂痕,我用盡全力敲打,Suki也找來一張椅子加入。

現場比剛剛更血腥嘔心,鮮血不再以血花程度來形容,而是血柱式地往四方狂噴,把天花板、玻璃門和其他雜物染紅!

血液自玻璃門門縫由地面滲出來,腥臭味也跟著散發過來。

「呃......我......」Suki把椅子放下,再次用手捂住口鼻。

不要告訴我你在這種緊急救命關頭又要嘔呀!

結果她宣告失敗,跑開去吐了。

「屌!」我對門內吼。「你點先肯放我哋走!」

切骨男把切骨刀放下,換了一把較細的手術刀來回切割傷口的深處,此刻靛晴的前臂幾乎脫離身體了。

玻璃門這才凹陷進去。幾下就好,只要用力再猛擊幾下就徹底碎裂了!

「放開佢呀!」Suki突然在耳邊吼叫,嚇我一跳。「我哋俾晒啲錢你啦!」

「幫手撞啦!」我覺得他不是要錢就滿足。

就在玻璃碎裂的前一刻,切骨男把前臂扯開了!

我還可以清楚見到前臂和上臂之間的血絲和肉塊相連、血液從傷口一下一下射出。

切骨男冷靜地用剪刀剪斷血肉後,把前臂放在另一個大箱子收好、用夾子狀的東西挑起靛晴傷口上的甚麼再夾住,血就不再射出了。

他在替靛晴止血?!

撞開玻璃門後,我索性用椅子作武器猛推向切骨男。

他伸手想拿大號切骨刀被Suki搶先一步,她打開電源卻雙手發抖地嗆道:「你你你究竟係邊個?想點?」

切骨男沒理會她,從褲袋掏出一枝黑色長棍——上面閃出藍色的弱光加上「嗞嗞」聲說明是電槍——向我襲來。

腦裡急速分析目前情況,肯定的是如果這刻我被電暈,Suki絕對不是他對手,最後我們三人再次被綁住任他宰殺。

「殺咗佢!」我對猶豫不決的Suki大叫。

她徒然回神過來,緊握切骨刀斬向切骨男。我一個橫步避開切骨男的攻擊,運動神經不好的我卻被雜物絆倒地上、躺在血泊之中。

「哇!呀!」染滿成身血,害我不濟地怪叫。

幸而切骨男正忙著應付亂揮切骨刀的Suki,我趕緊爬起身,拾起手術刀加入戰團。

最後他不敵我和Suki,被亂刀插死了。

「走啦!」Suki上氣不接下氣急促道:「一定仲有其他同黨喺附近,如果我哋走唔到出去,只有死喺度!」

「但佢如果想殺死靛晴,就唔會幫佢止血。」我指向夾住靛晴傷口上血管的止血鉗說。「第一個男人剪咗你嘅頭髮,第二個切斷靛晴嘅手指同前臂......到底佢哋想點?」

我邊說邊替正昏迷的靛晴消毒包紮。

「佢哋會唔會係變態殺人狂呢?日頭喺工廠呢度正常番工放工,一到夜晚趁無人果陣就獸性大發,幾個同好者夾埋喺度發癲?」

我進一步推測:「咁佢哋迷戀女性身體,所以想要你嘅頭髮同靛晴嘅手指手臂?」

「哇好變態囉!唔係呀嘛。」

我暗暗想,如果是這樣的話,Suki最誘人絕對不是頭髮啦。

包紮完我們一左一右扶住還未醒的靛晴,向樓梯口移動時,經過一間引人注目的房間。

裡面約有三、四十台電腦之多,擺法有點像中學的電腦房,日間每台電腦面前應該坐了一名工人在操作。

奇怪的是,玩具工廠需要這麼多台電腦嗎?

門外掛有一本寫住「巡邏人員簽到薄」,上面有日期時間,下一班十點正的簽名欄尚是空白,手錶顯示現在是九點三十四分。

「可能可以用呢三十分鐘入去查到啲嘢?」Suki和我對望一眼問。

「雖然我想入去睇吓,」我說。「但如果班『同好者』唔止頭先果兩個人,佢哋唔會由得我哋走嚟走去囉!」

她推靛晴步入房裡:「佢哋都未發現我哋,嗱嗱林喺巡邏人員嚟到之前睇完走人咪得囉!」

進房後我們發現,整件事比想像中更要複雜。

——待續

提吓大家,Facebook Fanpage個名終於成功改為:
橘子綠茶
唔好再唔記得我個名了
農曆8月都到喇wo
舊讀者留名

終於見到龍鬚糖巴打
其實想出新post

見到呢個post好耐
不過早排無時間睇故,所以儲左一排先入嚟
靛晴好似咁重要,竟然咁快比人鋸手

係wor! 應該死晒圖,你唔使驚啦

你幾時更新一次架?
lm
留名追

你幾時更新一次架?

暫時一星期更新兩篇,
每篇1-2000字
呢個係短篇故,計劃寫到第12-3回完結
想捉班人黎"砌"個人出黎 ?
用廿六分鐘check電腦加較腳 會唔會太趕
想捉班人黎"砌"個人出黎 ?
用廿六分鐘check電腦加較腳 會唔會太趕

又要鬥快
live左,好血腥,形容得幾細緻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞