大家覺得教育大學新開個歷史系同嶺南大學歷史系邊個好

19 回覆
1 Like 1 Dislike
jupas選嶺南歷史定教育大學今年新開左個中史教育課程好?我分數應該4加1 20,21度,2個都應該夠分選
2間都辣殺
比心機考高幾分入bu hist好過啦
2間都辣殺

3間都辣殺
出到嚟咪又係乞兒
2間都辣殺

3間都辣殺
出到嚟咪又係乞兒

咁讀得文科都預左乞食㗎啦
入hku cu bu嘅起碼會似返個文青先
樓主你教大果科係Bed嚟,係education 而唔係真係歷史學嚟
如果淨係講歷史系既話,嶺大會比較好,始終教大係專注教育方面,唔係專學歷史
利申:中大歷史
咁睇唔開讀歷史
屋企唔等開飯就讀咩都冇所謂
狗屎同爛狗屎
識人CU 歷史畢業最後走左去賣保險

讀文科預左 讀文科一係做教育 ,一係做政府工,一係做保險
識人CU 歷史畢業最後走左去賣保險

讀文科預左 讀文科一係做教育 ,一係做政府工,一係做保險

有料嘅就做 gov edu 甚至走去做mt都見過
剩低嗰堆辣殺就變曬保險狗財務策劃師
jupas選嶺南歷史定教育大學今年新開左個中史教育課程好?我分數應該4加1 20,21度,2個都應該夠分選

不過係度答返POST主問題
你想讀邊個範疇既歷史?中史?西洋史?
若果你對歷史好多範疇都有興趣,嶺南係八大黎講查實係呢方面做得唔錯,因為嶺南歷史涉及範圍較廣泛,有俄羅斯史、印度史、美國史等等,但缺點係無其他大學咁精,若講史論,亦唔夠BU同CU好。
但教大同嶺南歷史系比,咁就唔駛諗,一定係嶺南。

https://www.ln.edu.hk/history/progs/major-4yearprog-temporary.php

呢個網POST主可以自己睇下,但若果係想讀史論既野既話,我覺得兩間大學都唔好,但要再比,咁都係嶺南 > 教大好多倍。

thx a lot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞