茶餐廳最肥菜式Top 5 乾炒牛河竟然無份?!

16 回覆
2 Like 1 Dislike
茶餐廳最肥菜式Top 5 乾炒牛河竟然無份?!

乾炒牛河 (卡路里每碟888)

第五位 菜遠牛腩飯 (1160)
牛腩本身暗藏大量脂肪,已經唔簡單,而菜遠牛腩飯一定會用上大量汁,想健康少少建議大家走汁!

第四位 雪菜肉絲炒米 (1200)
雪菜肉絲感覺上就好健康,但其實米粉一炒的過,就超級唔健康,因為米粉本身好乾身,如果唔用大量油炒係唔掂。

第三位 生炒雞絲飯 (1250)
好多人誤以為炒飯無汁,無汁即係唔肥;大錯特錯!炒飯用極多油,而且雞絲通常連皮一齊炒,更加邪惡!

第二位 焗豬扒飯 (1400)
焗飯本身用上大量芝士,加上炸過嘅豬扒一齊焗,一碟已經等如一個成年男人一日總熱量嘅一半。

第一位 豬扒炒公仔麵 (1700)
遠遠拋離其他碟頭飯,比乾炒牛河更加肥近一倍!全因為即食麵本身已經係油炸,再炒嚟食,加埋大量肥肉嘅豬扒本身亦係炸過,根本係油浸出嚟!

https://hk.style.yahoo.com/食神教路-茶餐廳最肥菜式top-5-乾炒牛河竟然無份-1771667839516726.html
炆米咁肥
xo醬豬扒炒公仔麵碎上
炆米咁肥

炒米
乾炒牛河竟然輸比生炒雞絲飯
炆米咁肥

炒米

我覺得
依啲好睇煮果個
一個唔覺意重手咗
乜標都超晒啦
樣樣都鐘意食
係咪搵我?
炒公仔麵 肥都要食
生炒雞絲飯洗唔洗報驚呀
生炒雞絲飯都上榜 當其他炒飯死?
福建炒飯 蝦醬炒飯 xo醬炒飯
硬係怪怪地個結果
硬係怪怪地個結果

其實冇客觀標準,間間個廚落味/做法都唔同/除非好似老麥標準式生產,否則只能參考
你想個飯加料嘅話就即管牛腩飯嗌走汁啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞