[有圗有字遊記]是咁的,我要踏足世界七大洲+中東旅遊相分享

153 回覆
41 Like 3 Dislike
星期五去中東邊度?
星期五去中東邊度?

約旦, 以色列同埃及, 23日
去睇下世界七+一大奇觀
巴打你點解可以使咁少錢 ,有冇咩心得
星期五去中東邊度?

去睇下世界七+一大奇觀

想去Jordan & Israel
樓主寫唔寫postcard? 想要張Israel
我月尾去波羅的海三小國同埋聖彼得堡 不過可能你都去過
可以交換交換嗎?
巴打你點解可以使咁少錢 ,有冇咩心得

因為我去D國家除左法國都好平, 住Hostel一晚大概15歐, 長途火車大部份都係好早book

德國去DB早book就算係長途火車兩三個鐘都係19歐/ 29歐
或者中短途同市內都係用邦票, 三個人真係好平, 雖然歧視毒拎

奧地利冇邦票, 但長途火車都係早book就平好多, 市內就行or一日交通票

Salzburg去Budapest火車都係早book, 好似5X歐, 坐左5個鐘

Budapest市內地鐵好平

Budapest番維也納就Orange bus, 但係10歐樓下

維也納去CK就Shuttle, 呢程就貴喇, 成50歐

CK去布拉格係Student Agency Bus, 都係10歐頭

Prague去法國就搵到平價機票, HKD4XX包行李

景點就唔會個個入, 所以唔係洗好多

食飯都係平食, 好多時晏晝食好少, 夜晚Hostel煮或Kebak (所以我去巴黎三日都係出過去食一餐....仲要係M記)

其實去歐洲冇想像中咁貴, 尤其是你去得耐拉長左機票個cost
星期五去中東邊度?

去睇下世界七+一大奇觀

想去Jordan & Israel

gogogog

我去約旦為左Petra, 以色列為左耶路撒冷, 但其實呢兩個國家仲有好多野值得睇
可以交換交換嗎?

三小國首都同聖彼得堡都去過, 不過唔緊要, 你PM我地址, 我寄俾你

想要邊個城市?
打卡景點當去過

Sor 當年年少無知
可以交換交換嗎?

三小國首都同聖彼得堡都去過, 不過唔緊要, 你PM我地址, 我寄俾你

想要邊個城市?

想要耶路撒冷 我可以交換返張十字架山俾你
有冇tg ? https://t.me/Oskar_Schindler
留名
7大洲都係我目標
只係達成得2個
可以交換交換嗎?

想要邊個城市?

想要耶路撒冷 我可以交換返張十字架山俾你
有冇tg ? https://t.me/Oskar_Schindler

冇, 等我開個先
留名
7大洲都係我目標
只係達成得2個

慢慢黎啦, 都要幾多時間ga
而家去左邊兩個?
[Hallstatt, Austria] 世界上最美的湖畔小鎮

另一個最美小鎮

世界上最美的湖畔小鎮
世界上最美的小鎮
歐洲最美小鎮
...

上面幾個"最美", 都是網上用來形容這次主角的名銜 這個地方出名得每個想去歐洲的朋友都幾乎會聽過, 就算神奇地沒有聽過, 都一定會看過上面的景 沒錯, 這個就是出名得連強國也要山寨的湖畔小鎮-Hallstatt

山寨版

問題就來了, 歐洲最美的小鎮不是Cesky Krumlov嗎? 為何這個又是最美? 如果有兩個最美? 那還算不算最美? 那個是最美? 那個是第二最美呢? 這個問題, 我想連十八歲看破紅塵的朋友也解不通

如果讀者們有看過網上的遊記, 說起這個Hallstatt, 大部份會提及幾方面:

1. 最美
2. 大部份遊客是亞洲人
3. 和外國人提起Hallstatt, "這麼有名氣的地方, 他們竟然沒有聽過!!"

"XX最美", "最美的XX" 很有可能是台灣旅行社宣傳的口頭禪

不過無論如何, Hallstatt也是一個美麗的小鎮, 很值得參觀!

一早已經將Hallstatt放進必去之列, 但最後因為找不到又平又近的住宿, 而網上的遊記每一個都說Hallstatt最美的時間是在清晨, 所以一定要起碼留一晚, 所以唯有打消念頭, 下次有機會再去

出發前的行程:

1. Salzburg
2. St Wolfgang
3. 國王湖

但在Garmisch-Partenkirchen空閒的晚上:

Wai "下, Hallstatt wor, 做咩唔去"
Oscar (無意見)
我 "好啦好啦"

慕尼黑的一天完了後, 就直接過Hallstatt, 之後回Salzburg吧! (不過有個問題, 由慕尼黑到Hallstatt, 要4個多小時!!!!!! 但青春就是任性!)

然後就踏上這班往Salzburg的火車

到過德南最大城市後慕尼黑, 終於要離開德國, 進入奧地利的湖區 因為鄰近阿爾卑斯山脈關係, 奧地利也有媲美瑞士的美麗湖泊 (不過不用比, 瑞士贏太多)

到Salzburg之後, 光速到Hostel放低行李後, 又再出發 這次輪到巴士

終於進入湖區

坐完巴士就到? 太天真了, 還要轉火車

終於到.....火車中轉站

此時Oscar的臉已經黑到像那天的天氣一般...筆者正在玩命XDD

挑戰朋友脾氣第三擊!!! (起源在此)

1. Alpsee
2. Eibsee
3. Hallstatt (搭左4個幾鐘車先到)

還記得筆者在巴士上提起明天還要到St Wolfgang (當然又是另一個湖啦)的時候,

Oscar ("唔L係呀~"既樣) "Er....不如俾本旅遊書我睇下聽日自己一個o係Salzburg有咩玩"

XDDDDD

為了舒緩搭這麼多程車的憂鬱, 筆者們討論起如何在不用人手下防止人逃票...

筆者 "Ar, 其實D火車站又多又偏遠, 又唔可以晒錢裝閘機, 點樣可以唔用人手防止人唔買飛?"
Wai (無意見)
Oscar "o係個手把位加手扣, 一坐低就鎖上, 要俾錢先開得番"
筆者 "咁俾左錢之後賴死唔走呢? 不如o係個坐位度加釘, 一到站就彈D釘出黎籮柚, 去似鐵聖母咁"

.....還是用人手捉逃票比較好...

火車很快就到了Hallstatt火車站!

終於到了!! 很感動!!
然後....

然後......

...

...................

!!!!!!!

邊個話Hallstatt火車站o係Hallstatt市中心ga?

是的, Hallstatt的火車站在市中心的對面, 要坐火車到Hallstatt, 到站後還要搭船渡湖

其實從Salzburg搭兩程巴士可以直到Hallstatt市中心, 但因為搭火車與搭巴士看到的風景不同, 可以安排用不同方法來回

一程距離比天星小輪還短的船竟然要5歐, 世界上最美的湖畔小鎮果然非同小可

真的差不多到了吧...

不用五分鐘的船, 終於到了!!!

然後....

然後......

...

...................

!!!!!!!

真的到了

今次真係搭車又搭船, 長征終於到終點 (2011年的時候, 對於在香港搭車不會多過2小時就到目的地的我, 4個多小時絕對是長征)

天陰陰的

在阿爾卑斯山附近的山區經常會看到這到這種木屋

再來一張

Hallstätter See雲霧令到這裡常常變得像仙景般

一下船已經想找那個影Post Card位, 但一直走都找不到, 到另一邊的最尾才發現是走錯方向, 應該一下船向右走 一個U Turn走回頭路

走了一回兒...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wai "e...!!!! 喂喂!!!"

???

竟然在這裡就碰到在Heidelberg認識的Jenny和Carol!!

原來她們本身想在Salzburg等我們, 但因為用了一天就玩厭了那邊, 所以就臨時決定到Hallstatt住一晚, 並將之後的行程改早了一天, 所以可以一齊同遊匈牙利和捷克!

Jenny和Carol還說她們在Salzburg找到一間好餐廳, 明天可以一起吃!

"E...問題就來了, 為何她們Walk-in也有位, 還要不太貴, 然後她們說她們隔離的房子今天也是空的!!!!"

為何我之前訂不到!!!!! 現在Check-in了Salzburg的Hostel, 一定要回去住了....

點解!!!!!

因為一早沒有計劃到Hallstatt, 所以沒有找到任何景點, 只聽Jenny說她們看了附近的一個鹽礦很有趣的, 但現在這個時間已關門了..................只可下次, 下次大概可以

一起走到Post card位

技術有限, 影不出陰天時的仙景感

逛完大街, 看過Post Card景, 還有時間, 去看看Jenny和Carol的住宿

竟然有私家花園! 朝早可以在這喝咖啡享受人生

還可以跳水

時間差不多了, 是時候回程了

再見Hallstatt, 不知有沒有機會再見

乘兩程巴士回Salzburg

回到Salzburg漸見陽光

這個Wolfgang see, 緣慳一面

讀者們一定會發覺這天的相片很少, 其實計一計這天搭了七小時車, 所以真正遊覽的時間不多

而到達Hallstatt又是陰天, 多少都有點失望

所以如果讀者們要到Hallstatt...

一定一定起碼要住一晚

下一站, 在Salzburg!! (Bye bye St Wolfgang...)

PS: 2015年在天氣非常好的情況下再到Hallstatt的時候才發現它真正的美
留名支持
留名支持

多謝
留名支持

多謝

[Salzburg, Austria] 仙樂飄飄處處聞

Mirabell Palace, 仙樂飄飄處處聞其中一個拍攝場地

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=pLm07s8fnzM

"Doe, a deer, a female deer
Ray, a drop of golden sun
Me, a name I call myself
Far, a long long way to run
Sew, a needle pulling thread
La, a note to follow so
Tea, a drink with jam and bread
That will bring us back to Do, oh oh oh"

上面的這一首歌相信無人不識, 無人不曉 這首歌是出自一套60年代的電影-仙樂飄飄處處聞 (Sound of Music), 而這套戲很多場景都是在今篇遊記的目的地-Salzburg拍的!

本來Salzburg不在我們行程之列, 只作轉車去其他地方的住宿地, 但經過昨天七小時瘋狂交通公具到Hallstatt, 再被瘋狂黑面後, 這天當然要留在這裡, 唯有放棄St Wolfgang了...

這天也約了昨天在Hallstatt重遇的Jenny和Carol一同遊玩

由於約定時間還未到, 首先到莫札特的舊居 (兒時, 等一會兒就知為什麼要註明兒時)

因為我們的Hostel在Salzburg火車站附近, 而火車站又和舊城區有點距離, 而我們又有Salzburg卡, 當然是坐車啦

之前多數都是我找路, 今天給Oscar試試~~一開始便上錯車了XDDDD

找了一輪才到舊城區附近

莫札特的兒時舊居, 由於和莫札特不是太熟, 所以沒有逗留很久

穿過Salzburg的Salzach河與山頂的Salzburg Fortress

之後向著Salzburg Fortress一直走, 一直走

周圍都有很有氣氛的賣藝, 這也是我其中一個喜歡歐洲的原因

很有格調的M記

因為買了Salzburg卡的關係, 差不多所有景點都免費, 有景點, 當然入啦

這次是莫札特的舊居(青少年時)

話說莫札特在兒時, 年青時, 成年時在奧地利住過三個地方, 兩個在Salzburg, 一個在Vienna, 三個地方現在都也變成了博物館, 三個地方也要入場費, 我到了Salzburg的兩個, 而在Vienna的...我已沒有印象有否到過了...

不得不佩服奧地利人的賺錢能力, 三個舊居也能用來賺錢, 連以莫札特命名的莫札特朱古力也大賣 (不知道莫札特和朱古力有何關係)

不過如果以後我的舊居也能變成博物館, 便威威了

居高臨下 (其實不是太高)

莫札特用過的書枱 (好似係)

他的舊居就是這個樣子

接下來向著山頂進發!

Salzburg Fortress

有一秒以為金球上的人是真人在賣藝

上山的路有兩條

1. 用腳
2. 坐纜車

作為一個背包客...當然是...搭纜車吧 (因為有Salzburg card)

轉眼間就到了

在城堡上回望Salzburg

觀景平台

城堡內沒有什麼特別

火炮 (225木, 225金)

城堡入面當然要有教堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞