[三更半夜中二病發作]有時我會覺得,愛只存在於死亡之中

5 回覆
1 Like 0 Dislike
真正嘅愛是為無私奉獻

但人嘅所作所為,都係由自己嘅意志產生,意志即係願景,即係私慾
例如說:我想殺人
可能係基於情緒或者利益,或者其他某種我所期望嘅願景而去令我作出殺人依種行為

救人都係同理,我救一個人,係基於我對"依個人得到救贖"依個願景而行動

救完佢,佢真係會幸福?所謂幸福又係咩?係指你嘅幸福定佢嘅幸福,定佢嘅將來又會對世界造成咩影響?
殺完佢,佢真係會不幸?所謂不幸又係咩?係指你嘅不幸定佢嘅不幸,定佢嘅將來又會對世界造成咩影響?

唔係想係到講幸福或不幸下定義
想講嘅係世界上根本冇人可以對自己嘅行為真正意義地負上責任
我哋所做出嘅任何選擇都只係只係一個不負責任嘅隨心所欲
你絞盡腦汁所諗出嚟認為係"最善""最好"終究都係你所認為嘅"最善""最好"

施恩莫望報嘅真諦在於唔好渴求,你幫人,係基於你所渴求嘅結果,一切都係"私心"

但我咃點先可以做到真嘅"無私"呢?
冇,生命之中唔存在無私

只要我地心中一日存在意志,存在自己嘅想法就唔可能達到無私
就算我聽日係深水埗派身家,之後再貢獻人生去第三世界做義工,一生茹素

都唔係無私

只係基於我想咁做而產生嘅自我滿足
"唔係呀,我只係想見到比我幫嘅人開心快樂,三餐溫飽"
依種正正就係自我滿足

並冇人可以真正選擇一件自己唔想做嘅事
出現嘅選擇可能被限制咗,但每個人所作出嘅選擇都係佢所認為"最好""最善""對佢本人而言"最有價值"嘅選擇
如果今日有人願意放棄所有財甚至性命去做出看似偉大嘅行為
咁只係代表咗依個行為對佢嚟講有更大嘅價值
同你手揸15蚊,係到諗買格仔餅定雞蛋仔係同樣意義,兩者嘅本質完全相同

既然有"意志"就唔可能達成無私╴愛
咁愛存在於何處呢?
我認為愛存在於死物之中,可以係空氣,水,石頭,太陽,或者屍體之中,
只有死物先可以做到默然不語,無怨無悔,與天地萬物分享所有,不求回報
正因為冇意志,冇自我,先可以成就愛

如果下次有人問你咩係愛,你大可以拎起碟三文魚

"依個就係愛"
事實上唔會有無私
你絕對可以話所有形而上既野都係概念,不存於世
可能你引入翻「相對」去比較,而唔係睇絕對值,比較一個人既行為係among社群內更接近「無私」呢個概念,由行為既結果而非動機去睇。
中二病就係會無限鑽牛角尖負面去諗野,見識多左、有更多實質體會就會慢慢成長。

無駄無駄無駄無駄無駄無駄
厨二はふじのやまいでござる
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞