[醫護低層] 召喚所有保健員/初級保健員/護理員 圍爐取暖

84 回覆
3 Like 3 Dislike
小弟今年23歲 拎左個HW牌
見左份西工做緊JHW
人手好短缺 工作氣氛好差 個個都自掃門前雪
一交更就 乜鳩都屌一餐
好大壓力
有無其他人可以交流下意見?
做得開唔開心個啲?
巴打幾歲?
巴打幾歲?

23歲
幾錢人工?
hw 牌同唔同pca牌?
加油呀巴打
要執屎執尿嫁喎

JHW同pcw都要 hw唔洗
之前做過醫院既hca 都做過依啲野
幾錢人工?
hw 牌同唔同pca牌?

15k 計埋night津貼 應該一樣掛 唔清楚
加油呀巴打

好大壓力
岩岩轉去nursing team 比人帶左3日就自己一個
我以前同你差唔多年紀都讀過HW,

畢業之後幾個月都搵唔到野做, (好多老人院都唔請後生D既男仔)

灰灰地之餘, 後來都入左瑪麗做PCA training 班,

不過做做下覺得QMH D待遇太差quit左唔做

之後係出面私人公司做左一年半工, 再入返HA做藥房OPA3B開始

依家變左Supplies Supervisor II

結論: 做HW係無撚用的, 又無得升, 輪班(比人輪)之餘人工又唔高,

如果你係鐘意做護理既去HA 做返PCA好過, 起碼有機會升返PCA II / I ,

依家HA內部又有每年叫在職同事去申請讀EN, 條路明顯好過做濕鳩HW好多

畢業之後幾個月都搵唔到野做, (好多老人院都唔請後生D既男仔)

灰灰地之餘, 後來都入左瑪麗做PCA training 班,

之後係出面私人公司做左一年半工, 再入返HA做藥房OPA3B開始

結論: 做HW係無撚用的, 又無得升, 輪班(比人輪)之餘人工又唔高,

如果你係鐘意做護理既去HA 做返PCA好過, 起碼有機會升返PCA II / I ,

依家HA內部又有每年叫在職同事去申請讀EN, 條路明顯好過做濕鳩HW好多

諗住考救護員

諗住考救護員

體能都唔易pass, 操一排啦
有無諗過轉ha精神科醫院 好做過gen 多多架

諗住考救護員

體能都唔易pass, 操一排啦

依加係咁papa咁返 好chur
有無諗過轉ha精神科醫院 好做過gen 多多架

係真唔係
保健員仲有分初級?
屌你擺明西工一份
Psy ward 既姐叔多數睇下廳 開下餐做下routine 咁惡搞野都多既 病人都幾poor hygiene 不過wordload實少過gen好多
保健員仲有分初級?
屌你擺明西工一份

好多院舍都要一年經驗先比你做HW架
好撚狗
Psy ward 既姐叔多數睇下廳 開下餐做下routine 咁惡搞野都多既 病人都幾poor hygiene 不過wordload實少過gen好多

poor hygiene無所謂啊 成手屎成身屎都頂得順
人工方面係點

poor hygiene無所謂啊 成手屎成身屎都頂得順
人工方面係點

好似新入都有萬3萬4 呢層我唔太清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞