「90日」遊歐洲 (III) 之奧地利 意大利 希臘

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2024-11-20 06:28:14
Day 63: Trieste
之前睇過comment意大利住宿有蚊 琴晚真係有蚊飛近耳邊係度嗡嗡嗡十零度都有

首先上巨梯Scala dei Giganti
下面其實係隧道 於1907年建成

上樓梯


樓梯其中奧妙之處係睇景




小山叫San Giusto 山坡有個Parco della Rimembranza公園紀念一次大戰捐軀嘅人



其實呢個紀念公園係法西斯主義初期建設嘅 由時任教育部副部長Dario Lupi推動
呢塊石碑附近就有啲石頭 刻有部份捐軀Trieste人名


公園盡頭有座紀念一次大戰陣亡者嘅大型雕像紀念碑 於1935年由國王Vittorio Emanuele III及幾位法西斯主教嘅見證下開幕

當時法西斯愛國民族主義視一次大戰為「解放戰爭」
指「意大利嘅Trieste」從奧地利手中解放出來
(呢啲法西斯味咁重嘅嘢竟然冇拆德國有都整爛晒)

San Giusto山頂有座城堡 Castello di San Giusto
受當時奧地利皇帝委託 於1468至1636年期間分階段修建

當時山上有堡壘 而城牆僅只包括山嘅一側和同山腳下的嘅一段海岸 所以中世紀的嘅Trieste城估計係San Giusto山一帶範圍

城堡外空地係羅馬廣場 Foro Romano
證明早係公元1世紀 附近已有唔少人居住



旁邊係Cattedrale di San Giusto Martire教堂
建於14世紀



慢慢行返落山 啲斜路超級勁斜


山腳有羅馬劇院 Teatro Romano
公元1-2世紀建成 可容納3500觀眾 除舞台必須由木製成外 其他部份均由磚石建造

劇院係1938年 城內進行大規模拆除同重建工程後曝光

今朝淨係飲咗紅牛 既跑又行咗咁耐 嚟個甜品早餐

好似甜咗啲 就整shot espresso


食完去呢度

位於郵局Palazzo delle Poste內 於1894年建成


由郵務/電報去睇城市近代史

19世紀 (1382-1918) Trieste屬於奧匈帝國一部份1922年併入意大利王國
到1943年被納粹佔領 成為Carinthia大區附屬領土






Trieste係個大港口 信件會用船運 當時乘客/貨物/信件都要接受檢疫


模擬當時郵局內部


戰時 (一/二戰) 郵務 傳遞士兵家書非常重要





不同年代電報機





電報桿

桿上絕緣體


二戰後期南斯拉夫軍曾佔領 之後盟軍同鐵托元帥講掂數 南斯拉夫軍撤出 由英美軍聯合管轄



1947年 Trieste被宣佈為獨立城邦 聯合國保護 稱為Free Territory of Trieste 領土沿1945年建立嘅Morgan Line (Julian March地區劃定的嘅分界線 戰前屬於義大利王國) 分為A,B兩個區域



A區包括Trieste 由American Trieste United States Troops (TRUST) 及British Element Trieste Forces (BETFOR) 管理







B區由南斯拉夫人民軍管轄


1954年根據倫敦備忘錄 A區絕大多數 包括Trieste加入義大利,而B區同A區四個村莊則成南斯拉夫一部份
Trieste最後於1954年10月26日回歸意大利



展覽最後部份係電話



博物館職員向我簡介城市歷史 仲介紹我去邊啲地方遊覽

待續
2024-11-21 04:58:41
繼續Day 63: Trieste
上帖講到去郵政博物館 職員簡介Trieste嘅歷史
佢問我係邊度嚟 話香港而家屬中國 跟著問咗啲嘢

做博物館嘅人始終對歷史時事會有觸覺 (又諗起Vilnius博物館嗰位職員)
試過食嘢侍應問係邊度嚟 香港係咪係日本

睇完博物館行去 Canal Grande
運河建於1754年 全長約380米 當時貨物可以直接從船隻經運河運送到市中心


附近係 Piazza Unità d'Italia
號稱「歐洲最大嘅海濱廣場」
建於Trieste喺奧匈帝國最重要嘅海港時期 附近有重要嘅大樓同市政廳
廣場見證過重要歷史事件 如1914年7月2日運送被遇刺嘅Archduke Franz Ferdinand伉儷遺體由碼頭上岸


廣場旁 Palazzo della Luogotenenza austriaca
奧地利宮殿建於19世紀 係當時奧地利總督嘅官邸
而家變成Trieste地區辦公室



另一邊係 Palazzo del Lloyd Triestino
係1836年開業嘅Austro-Hungarian Lloyd航運公司總部 (1922年改名為Lloyd Triestino)
而家變成地區行政機構辦公室




廣場中間係 Comune di Trieste及Fontana dei Quattro Continenti
市政廳建於1875年

「四大洲噴泉」於1750年創造 雕塑係當時已知嘅世界四個地區象徵: 歐洲 亞洲 非洲 美洲 (睇咗陣分辨唔到邊個係亞洲歐洲其餘兩個易認)
未有室內水管前 噴泉係當地人重要嘅飲用水來源


睇完行去食嘢


意大利餐廳都分唔同級數
最平同抵食就係Pizzeria周街都係標榜「拿玻里」式pizza


雖然cheap但都唔hea 起碼有部真火爐即叫即製



飽餐一頓後就到海邊行下運動下 (呢排食得pizza多 離開波蘭已經開始食)
可惜天氣真係麻麻


Ex Faro La Lanterna
燈塔於1833年建成使用 引領船隻入城
直到1969年停用
1992年起為義意大利海軍聯盟Trieste分部

睇評論話上面有餐廳同觀景 但去到只見辦公室

行返出市中心
「海演廣場」對出岸邊有個雕塑 Le Ragazze di Trieste
係2004年Trieste回歸意大利50週年之際建成
右邊是兩個女仔縫製三色旗 左邊是一名揮舞三色旗嘅士兵

(慶祝回歸都有藝術氣息過人)

再行見到 Palazzo Berlam
係1928年落成 設計靈感來自紐約嘅大廈
當時被稱為「紅色摩天大樓」亦係Trieste最高嘅建築
由Generali保險公司擁有


既近火車站又近客運碼頭附近 竟然有大大個廢墟Porto Vecchio

一大片工業/航運荒地 啲圍欄既矮又廢 阿豬阿狗都入到去

之後真係見到有流民出入

經過上次係Krakow入廢墟嚇一嚇 係出面睇下就算
諗諗呢度拍戰爭片一流


行返去市中心 Piazza della Borsa
右下角近柱竟然係鄧南遮銅像Statua di Gabriele D'annunzio
鄧南遮係極端民族主義詩人 亦係一戰軍官
1919年係Fiume (Rijeka) 建立自己嘅獨立王國
墨索里尼啲friend


Casa Bartoli
最引人係句標語
//呢座建築係Free Trieste Movement (獨立主義者) 總部 主張1947年後被宣佈為自由領土 受美國同英國政府控制的嘅Trieste 係1954年盟軍離開後從未正式歸還意大利 因此應該恢復其自由港制度
該組織認為 無文件顯示相反嘅情況 因此Trieste應該保持獨立於義意大利其他地區 從而享有免稅//


返到酒店㩒下電視有咩睇 有真賽馬台
平地賽馬 賽馬車都有 原來意大利都幾多賽馬車

是日完結
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