內地咁多個城市,點解大陸人淨係屌香港

76 回覆
68 Like 6 Dislike
發覺呢班人淨係會屌啲發展得好嘅城市或者國家唔撚屌非洲,柬埔寨,泰國,鍾覺等等
香港點會發展得好, 香港係地獄鬼國
以前幫過佢哋佢哋唔鍾意囉
你愈係對佢地好,佢地就會屌得你愈金
因為屌香港既時間,佢地先擁有言論自由
內地女網民(@豆豆不迷路)在小紅書上發帖,帖文首句就是「真心建議泰國人多學點英語,中文也行」。她續指在泰國遇到兩件令她非常無語的事,分別是在一家泰國曼谷MBK Center的中式「網紅自助小火鍋」內用餐,店裡卻沒有任何一位服務生可以使用英語溝通,導致在湯底的溝通上有所錯誤。

第二是在她經程式Bolt上Call車乘搭前往機場的士上,因為與司機語言不通而出現車費上的爭執,兩方爭持不下,司機也對她們罵罵咧咧的,最終要向機場的保安求助才解決了事件。她在旅程結束後不禁表示「在曼谷的幾天,發現他們甚至無法聽懂英文句子,只能最簡單的單詞交流…還不如清邁按摩店的大媽們,咱就是說,學點英文吧」。

原文網址: 內地女遊泰國遇2事嫌當地人英文比大媽差!網民鬧荒謬:丟中國人臉 | 香港01 https://www.hk01.com/article/940231?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
香港係佢哋眼中係外國城市
老子自己得不到的,怎会便宜你们!
一個字:妒忌!
佢地憎你香港人多過憎共產黨
想你香港人死多過想共產黨亡黨亡國

同幫完朋友一樣
之後一定話 冇幫過

仲係你背後屌多兩野
不能即時獲派公屋,所以屌鳩你

要知香港公屋=14億人性命咁重要
中國係最魚蛋論既人種
樓主嘅邏輯就係佢喺連登時事台見唔到相關新聞就等於冇
因為同連登一樣
憎人富貴嫌人貧
你睇得少大陸野
"中國人"其實係一個偽概念
真實情況係南方人歧見北佬
上海北京人睇唔起全國
咩湖南湖北 四川福建
各有各歧視
並唔係淨屌香港
只係佢地由細養成一個自卑可悲的反射作用
一聽到香港人就諗起文革未開放果陣強烈對比的應激反應

根本大陸人自己就一盤散沙
所以先比共慘黨食住
仲少咩
廣東人食bb
廣西人食狗
福建人全球免簽
河南人偷井蓋
正如班支那人日日講日本衰足30年,講到日本人生不如死咁

但永遠唔講阿根廷,委內瑞拉,津巴布偉一樣衰足幾十年
因為得香港有bno, 而且本passport好多地方唔使簽證
因為香港好屌啲
屌佢都唔會有反應
一見支那狗,即刻屌佢走
屌得最多嘅地方,反而最多人去
任屌唔嬲 不屌白不屌😅
邊個地方可以屌完之後
仲有個高級首領跪低認錯, 仲要叫其他人道歉
將佢地成班乞衣嘅行為當正救世主咁看待?
地獄鬼區咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞