「走塑」下酒店稱找不到合適替代品 要住客自費到大堂購買梳洗用品!

99 回覆
17 Like 8 Dislike
【Now新聞台】酒店即日起不可免費提供膠柄牙刷、膠梳等即棄塑用品。有酒店指未找到合適替代品,要住客自費購買。酒店業界代表早前與環保署開會,反映替代品供應商不足問題,希望政府支援。

大家平時到酒店都有機會用到酒店提供的梳洗用品,不過即日起,酒店不能夠再免費提供膠柄牙刷、浴帽等。

旺角這間酒店收起房間內的即棄用品,要住客到大堂自費購買,牙刷牙膏、梳子、浴帽,加上棉花棒等護理套裝,盛惠10元。

負責人指,因為找不到合適的替代品,為符合法例,決定不再免費供應。

酒店副總經理譚秉仁:「(替代品)現在質素是一般,但未那麼成熟,鬚刨始終都有些膠質,我們覺得還未到成熟,究竟是否可以替代呢?在短時間內可能都是在物色,如果找到的或者是適合用的,或者比較適合的,我們都會考慮放回房間。」

酒店業界周一曾與環保署開會檢視措施實施情況,業界反映目前面對最大困難是替代品供應商不足。

香港酒店業主聯會執行總幹事徐英偉:「替代品我們要求的水平可能都有不同,香港『走塑』要求在全世界是最高,內地都只不過是『減塑』。每次都要收費提供予旅客,當中垃圾都一樣存在,不及完全找到替代品更環保。政府政策不要行得太急,找多點替代品,這是真正達到環保重點。」

徐英偉又指,當局表示絕大部分酒店符合管制要求,業界會繼續與政府合作,推動香港成為環保旅遊城市。

https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=580159
等執笠啦
香港酒店業主聯會執行總幹事徐英偉

原來佢穢土轉生去做呢啲嘢
想像唔到高級酒店 叫個客自己買係咩體驗
象徵式賣$1 唔得嘅? 擺明順便掠水。
真 象徵式收一蚊
再唔係房錢扣番咪得
叫人出去買
係張單寫收左錢都得啦
當人弱智咩出去住仲要自己帶咁多野
環保撚累撚死酒店業同旅遊業
住膠囊咁
高級酒店肯俾錢應該搵到替代品
嘈嘅應該係啲中低價酒店
木牙刷,木梳都搵唔到?佢地平時用開鐵制?
制你老母臭閪殘體字,死撚返上去啦。
會唔會有木刺
去泰國都唔少酒店用木牙刷啦
果啲19 竹造的即棄梳同牙刷,咪又係唔環保
支持
快撚手汁柒左佢
幾時禁埋condom
咁大袋膠
要自己出去走廊斟水果d我已經覺得好on9
收一蚊係得嘅
但法例寫明唔可以響房價扣
亦唔可以有任何優惠去cover 咗個cost
亦唔可以預收,只可以晌check in 咗之後另外售賣
酒店係要符合法例
環保只係次要
呢啲位有無糧出㗎?
Sim卡又實名制,
的士又態度差,
酒店又無牙刷,
食嘢又貴又細份,
霓虹燈大排檔又無
你係遊客你仲會唔會嚟香港?
想知浴帽可以點樣唔用膠
紙皮囉
早排去德國旅行,間酒店得哴口盅要客人自備牙膏牙刷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞