政府電腦將禁止使用WhatsApp、Gmail、Google Drive 孫東:從安全角度出發 因為存在重大安全隱患

195 回覆
131 Like 32 Dislike
你番大機構,佢哋都唔會比你用街外mail收發公司文件喇
正常邊有人用公司電腦開自己私人whatsapp/ gmail
有事就出email啦
全民陽萎
齋漏俾 外國勢力唔安全啫,自動 backup 多一份俾 國內勢力咪打返個和囉

識用一定用埋 360安全衛士、金山毒霸、騰訊、QQ 、 we7 , 咁政府就最安全 & 防止外國勢力偷資料。
用call機
連登仔全部人中之龍,手持公屋咬老綜邊洗返工
用microsoft onedrive hotmail
用人手寫就一定最保密
到#72先有個正常reply
可唔可以用百度雲?
唔好掃cctoy興
反而係政府行得遲
其實有咩問題?

應該所有銀行都係whatsapp 唔用得,google login 唔到
根本工作資料就唔應該用呢D 途徑
成件事好合理
啱嘅, 風向係應該咁

等如我公司都block wechat
同班失業廢青講都晒氣,淨係識衝出黎抽水
cctoy不喜歡這則貼文
其實呢度大部份人是咪冇做過大公司

whatsapp/Gmail/Google Drive呢d,因為3rd party app,如果公司冇買到business license落唔到policy既話,都一定會block
實際上,就算係microsoft都好,一間好少少既公司,都唔會比你login到自已既microsoft account(至少唔expected)。

送外賣無 block
同埋如果用whatsapp send 資料
尤其係有市民個人資料嘅
係information security 已經出曬事
邊個知果個file 會比人save 左係唔知邊到
電腦都好危險
精彩
Iphond?
真係唔知邊D先係隱憂
usb其實先係最危險,可以一插入立即中毒
fax機都好痴線
fax又要打去問對面收唔收到
屌你email唔得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞