【圖】大叔網友回憶 90 年代 暗戀百貨公司 part-time 女職員

151 回覆
362 Like 24 Dislike
轉貼

呢張相之前 Post 過,懇請兩位管理員姐姐容許我 Post 多一次⋯⋯

呢張相係我手機內將近十年,張相來歴已經唔記得,有時睇返呢張相時,會令我想起 90 年代一段往事⋯⋯

90 年代讀緊中三下學期時,有一次行經一間百貨公司內精品店時,見到一位年輕女職員,應該是學生兼職,佢個樣好靚好清純,頭髮長長笑起黎很吸引

於是每日放學,都去精品店度睇野,順便望下佢,嗰時真係唔知點解,要離遠望下佢先安樂,記得自己仲死慳死抵兩個幾星期,儲左二百幾蚊,終於有一日膽粗粗咁,放學後去到精品店,當時佢係度,我係店內揀左隻白色熊公仔,佢面露微笑行過黎接住隻公仔,仲幫我搵左隻新公仔

佢問我係咪送比人,我嗰時緊張到唔識出聲,佢見我唔出聲再問我,係咪送比心中最重要嘅人,我話係,佢聽到就話幫我揀張花紙,仲話對方一定會喜歡,佢包起隻熊公仔時,我嗰時個心一直卜卜咁跳,待入好膠袋,付款後張收據放入膠袋內,我接過後我同佢講:我其實係送比妳,希望妳喜歡

我將裝住熊公仔個膠袋交左比佢,佢雙手接住後,好愕然咁望住我,我仲好記得掂到佢隻手,大家呆呆咁互望左十多秒,我嗰時勁緊張到急速離開

等自己冷靜左幾日,放學去到精品店時以經見唔到佢,之後一日、兩日、三日⋯⋯過左一星期⋯⋯依然無再見到佢,我可能我真係⋯真係嚇親佢⋯⋯

完成中三後,過左暑假到十月左右,行經百貨公司時,無意中見到請人廣告,就入去寫字樓見工,仲成功獲聘,入職後被派去到精品店同層附近部門度工作,而精品店有職員認到我,話佢當時收到我送比佢嘅禮物後,整日唔出聲,佢收工有帶走禮物,可是佢第二日返黎辭職⋯⋯

係我試用期內差不多第三個月,接近聖誕節檔期,有一日我放完例假返黎,有同事同我講,話琴日有個女仔黎搵我,話佢長頭髮斯斯文文,問我同事我會返幾點,我直覺覺得係佢,而精品店職員都話佢黎過,仲轉交左一盒朱古力比我,盒朱古力原本攝住一封信,但封信佢最後抽起左

仲話佢之前一直有返黎行下望下,有時佢會離遠望向你部門,有時仲係收銀處附近,甚至係你面前,你可能多客時太忙無留意先見唔到佢,聽完後我嗰一刻嘅心情⋯⋯

而嗰次之後,無再聽到佢嘅消息⋯⋯

每次因工作需要經過精品店時,都會諗起送禮物比佢時嘅情景,而每日返工落到貨場,都希望可以見到佢,可惜事與願違,直至我轉工離開公司前最後一日,都無再見到佢⋯⋯

當一個人獨處,飲住啤酒想起呢段往事時感受很深,而呢段 33 年前往事,永遠⋯永遠藏在心裏⋯⋯

中三就咁咸濕
幾PURE
咁似Nancy
已變嫲嫲
佢啊媽
你話毒撚遠距離偷望吓我就信,講撚到仲入埋去見工接近佢,大機會寫吓估仔。不過又真喺幾pure。
媾女最忌就係一開始已經咁重手,要人地好大 committment....

偏偏 d 毒撚就一開始就覺得要比人感覺自己好認真,點媾到女呀?
條女而家最多咪40幾,做媽媽姐
梨過多十年後同佢一樣出po毒能暗戀嚇親人
大家都犯過呢啲錯,衰咗頭2次應該都要醒水
四十尾五十了

嗰時科技同資訊無咁發達

呢個人與人之間好微妙嘅距離

而家就…… 交友app
靚喎
接近50
返得工 再加33年
交友app都好微妙 係一堆猛獸裏面 搵到真愛唔2
90年代都係好多痴漢
個時佢中三,當條女同佢同年都係15到,而家最多48
咁如果係16.O尼?

49可唔可以當50
呢啲嘢應該自古而有
當年張相靚喎
90年代偷拍L
有冇清認到邊間百貨公司
條女隨時已經做埋人牙婆
而家d 人擺所謂高清圖/片都係同呢張咁上下質素
真係要反省下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞