「記錄」IG啲page賣比人賺好多?一賣就詐騙

28 回覆
34 Like 0 Dislike
呢排咁多啲賣page/偷page做左詐騙page
想開個post做紀錄

呢個page我見有古怪,佢未開始話叫人比錢佢做會員
但我敢講,一星期內一定話自己投資點叻,好多人pm我想我講下點搵錢

佢又做得幾真,真係機場富豪酒店上車個位黎

點識別佢變左詐騙page其實好簡單
一個平時貼啲on9片嘅page
變左做私人平台咁,係咁post私人野
而啲私人野入面一定有啲奢侈品係相入面,去顯示自己有幾搵到錢。
好快又會出個story話好多人pm佢問佢做咩,搵幾錢。
之後就會話好多人pm佢拎貼士,強調好多人pm話佢騙子,唔信唔好信,繼續貼贏錢圖。(如果係賭波,其實就買晒兩邊,中邊張貼邊張,永遠唔會事前貼,梗係啦要你比錢入會嘛)

去到呢度就會話,做福世人都比人鬧,唔通要會員制?信我就比錢,一場贏返,呃完唔知幾個就差唔多收皮。
流程大同小異。

咁岩見到其中一個page開始咁做,趁佢未出呢啲story前先留低做個紀錄。

之前呢個page又係咁玩
話自己做太空人,每個月比50萬老婆
點知就比帽佢戴之類
之後又係返香港,叫人跟佢搵食
最後原page持有人叫人幫手投訴
而家個page好似無左
個page就仲未收皮,仲呃緊人

好鍾意分享啲心靈雞湯,幫人好開心啊
當中又有個飯局相,唔知同helloon9hk係唔係同一餐飯呢
有無人知警察有無做呢方面嘅詐騙過案

詳情自己再入佢Ig page 睇

早排個文青page hkurbanrecord都係賣左比貼士狗,連登都有巴打開po講,不過佢剷左account搵唔返
Pish
唔知點解咁衝動想記錄
可能覺得真係有人會上佢地當
一介書生·路易威登公爵 簡直係IG入邊嘅清泉

同上面個page套路一樣
邊鳩個無啦啦問你點稱呼

比人偷acc嘅都算

呢個page原本個holder都好仆街

識叫人follow第二個,擺明係賣比詐騙集團
仲有dw
樓主有心
呢個係點?
開頭follow 佢因為改歌

而家post仲有歌update
但story 全部賭波
咩係dw?
唔知點解今次咁有心
好想比更多人知佢地點呃人
幾多錢一個account
我都想知
有見過啲唔肯賣嘅page出post講
5萬-10萬都見過
應該睇follower人數定
咁買返個acc返來剷左佢仲乜9?比人踢爆咗就冇用?
講得唔好,本身係想講個連登巴打剷左ac搵唔返佢踢爆個po
不過你咁講完我去search返ig,個page又好似真係剷左
雖然我唔會中招,但唔排除有好多on9 仔, 好人一生平安
thread 都勁多 回覆加條tg link
又係同樣套路
會唔會係同一集團呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞