信用卡公司調查:96%港人擬長假外遊 四成人已預訂行程 居「全球首位」

128 回覆
114 Like 9 Dislike

【香港人有幾鍾意飛?】調查顯示,高達96%的 #香港 受訪者計劃在今年11月至明年1月期間節日 #長假外遊,較全球成人平均水平的74%,高出22個百分點;13個受訪市場中,香港有四成受訪者指已 #預訂行程,位居全球首位……

全文:https://www2.hkej.com/instantnews/hongkong/article/3907522/

#信報
香港咁撚細.
一個又細, 又有錢既國家/地區, 我諗係得星架坡,香港, 澳門?
支持收離境稅
盧森堡
我係淨底個4%男人
列支敦士登
摩納哥
香港人成日去日本真心有米,無窮人
我都係
中國蝗出逃
想去但係冇錢最後唔去都計埋都未必有96%,96%係咩概念得4%唔去旅行????我真係唔信有諗過都計都未必有96%
香港本身無嘢玩,同埋埋香港人工水平本身已經遠高過其它周邊國家,再加埋港幣掛勾嘅美金近年長期強勢,變相令香港人外遊成本史前無例咁低。
香港叫有錢喺北歐同瑞士盧森堡面前你垃圾都不如
有乜可能咁多
雖然黎緊既長假尤其新年難得
但機票勁貴
實際有20%已經大新聞

利申:新年去日本
唔好話長假呀
大把人五六日都飛
星期四晚收工上機
平均每個港人一年都最少飛兩次啦起馬
佢不如炒左做調查果個等佢外遊下先
96%應要懷疑自己收錯data計錯數而唔係驚天大發現咁出稿
又係啲極端撚
全球成200個國家。入息中位數排23。都唔叫算有錢
連登真係多極端撚,一係第1,第係第尾
咁你真係睇少左香港人
好多人有小朋友要返學無得買平價機票
果堆家庭真係要硬食旺季
新加坡去日本遠過香港,唔方便/成本更高

而且新加坡要交一大筆俾公積金/上晒車供祖屋

香港就樓價高到低收入寧願躺平痴屋企,唔買樓,結果低收入都可以成份糧拎去旅行
有冇一種可能,離境去深圳都計外遊
之前有個同事 即日來回為咗睇Con

仲話係fc抽倒飛 冇理由唔去睇
美金強勢真係有感,再加上香港通漲得好勁

依家去澳洲玩都唔覺啲嘢特別貴
點撚樣計都冇可能96%,曾經外遊過都計都唔會96%
放假都想離開地獄休息吓

再加上唔想交智商稅
聖誕set永遠貴得嚟仲要難食
好多年前
仲要一早book定再比訂金先有得食
返深圳算?
香港都唔有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞