Big C觀塘apm店月底結業清貨大減價 全港分店較去年減少逾3成

16 回覆
7 Like 0 Dislike

泰國連鎖超市Big C Supercenter於2023年收購香港的「阿布泰」時曾指將大舉擴展,惟市道不似預期,繼部分分店結業後,其中最大一間的觀塘apm店亦將於本月底結業,扣除觀塘店後,現時本港共有16間Big C,較2023年9月24間分店縮減3成。

Big C於2023年宣布收購「阿布泰」,並於9月正式開幕,店舖多為「阿布泰」原先的分店。Big C行政總裁Aswin Techajareonvikul當時曾指,Big C計劃未來三年內每年在港開設25間分店,預料至2026年底分店數量將由現時的24間增至99間。

惟在經濟不景、北上潮的打擊下,Big C未有如期每年開設25間分店,反之店舖郤較去年的24間減至現時的17間,之前位於北角的分店已告結業,而最近有售賣泰國原木家具的觀塘apm店亦將於10月底結業,現時該店正進行清貨大減價,除全店85折外,泰國家品更大劈價清貨,例如木碟由119元減至16元;實木餐枱亦由3,690元減至746.4元;玻璃咖啡杯由79元減至14.8元等等。
去左幾次
次次入面都沒人行
接左呢壇野今次big c真係做左水魚
真係on 9,收購時既background check 都唔做好d
經營不善
收購咗都杯 認真咩
泰國貨賣到日本貨價錢 ,點會有人買
主要係因為泰國嘢

唔想用香港價錢買
黃店嚟
我只信林景楠
冇林景楠唔幫襯了
d貨太少轉變
淨係泰象水都貴過出面
搞唔撚掂
水魚
本身就係因為人地支持先開到
唔需要都突登去買
因為咁佢比人睇條舊數就好靚
d野又唔見得平
同樣既貨其他地方賣得仲平
唔係杯都唔會去啦
泰國貨賣歐洲貨價錢,on99
生意唔黃就唔掂?
乜就係,佢唔係覺得香港人會咁中意泰國野係話…..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞