點解好似學極都學唔完啲英文生字咁?

20 回覆
13 Like 1 Dislike
英文究竟有幾多生字?好似學極都唔完咁,點解英文咁難學好?
中文都係
劉家傑都未必識晒OALD入面全部字啦
香港人都識唔哂中文字,英國人都識唔哂英文字
講緊係啲普通字,正常人會用嗰啲,但係好似學極都仲有生字係唔識咁,好似睇新聞或者睇戲都仲有好多字唔識
唔識就查
常見字見得多就會記得
唔常見嘅見得一兩次即係本身少人用,久而久之會被另一啲常見嘅字取代
話明生字,梗係會越生越多字
始終唔係我哋母語
而且語言係不斷變化,你一路學佢有啲新嘅生字、新嘅用法
唔使強求自己識晒全部日常用嘅生字
「吾生也有涯、而知也無涯,以有涯隨無涯,殆已」
語言都係用嚟溝通
表達到意思、大概估到意思就得
上星期學咗 veal cutlet,
又學咗 fall foliage 同埋 this leaf has 5 points and jagged edge
又學咗 the weather is groomy
又學咗 jagged edge
今個星期 學咗 bio 即係 biological break
又學咗 balut 即係鴨仔蛋
琴日學咗 IV 即係 intravanous...閒聊間會講 IV coffee, 即係咖啡因直接注入靜脈... 即係要提醒嘅意思...

學無止境
學海無涯
淨係想返工可以明晒啲英文同事講梗乜嘢笑話都唔容易
笑話係文化野黎 要多d時間浸
With 2,500 to 3,000 words, you can understand 90% of everyday English conversations, English newspaper and magazine articles, and English used in the workplace.

唔知係咪真
唔真
淨係新聞寫 at large 已經要查字典
你同00後講周星馳佢哋一樣唔知你笑乜
咁咪姐係你睇得戲少囉
英國人自己都識唔晒
學海無涯 回頭是岸
你中文都唔係隻隻字都識晒啦
加 phrasal verb / idiom 你識左啲字都係要估估下
咪係囉
淨係at large已經考起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞