我為「交家用」設立咗一個新標準

107 回覆
14 Like 653 Dislike
1. 基本金額 = 人工 x 10%

2. 父母親健在,每人多5%

3. 兄弟姊妹,每一個3%

4. 祖輩級,每一個$120 (當每個月$30每日都一程車來回$4)

5. 屋企食飯,午餐+5%,晚餐+5%

6. 唔喺屋企住,可以減免5%

(以上家用已經包括交租水電費等雜項)

歡迎大家參考

下面我會為大家做一個例子
例子慢過我,不如去死
孝子
最多都係3-40%咁點對得住屋企
假設我月入$50K
單親家庭
有一個阿哥
晏晝會喺公司食飯
平時痴屋企住

咁我要交嘅就會係

1. 基本金額 = 人工 x 10% ($50000 x 10%=$500)

2. 父母親健在,每人多5% (50000 x 5%=$50)

3. 兄弟姊妹,每一個3% ($50000 x 3%=$15)

4. 祖輩級,每一個$120 (當每個月$30每日都一程車來回$4)($0)

5. 屋企食飯,午餐+5%,晚餐+5% (50000 x 5%=$50)

6. 唔喺屋企住,可以減免5% ($0)

最尾得出我要要交嘅家用係 :

$500+$50+$15+$0+$50+$0

= $615

有咗個標準係咪好方便呢?
兄弟姊妹如果有做嘢都有俾家用, 咁應該自己可以俾少啲, 減家用先啱
我覺得孝順係每個人都要謹守嘅嘢
呢啲係好基本,唔使太過美化咗佢

好學術性。 我醒覺了。
50000*10%=$5000
樓主可以返小學重讀百分比了
ching你都係由小學重讀數學吧
對唔住,大家有少少位計錯咗重新再整多次

更正:

假設我月入$50K
單親家庭
有一個阿哥
晏晝會喺公司食飯
平時痴屋企住

咁我要交嘅就會係

1. 基本金額 = 人工 x 10% ($50000 x 10%=$5000)

2. 父母親健在,每人多5% (50000 x 5%=$500)

3. 兄弟姊妹,每一個3% ($50000 x 3%=$150)

4. 祖輩級,每一個$120 (當每個月$30每日都一程車來回$4)($0)

5. 屋企食飯,午餐+5%,晚餐+5% (50000 x 5%=$500)

6. 唔喺屋企住,可以減免5% ($0)

最尾得出我要要交嘅家用係 :

$5000+$500+$150+$0+$500+$0

= $6150

有咗個標準係咪好方便呢?
唔記得睇username 又浪費咗人生幾分鐘
我相信 你都有下個更正 數學家
窮人先比家用
就算大陸人出嚟做嘢
直頭個個月叫父母比生活費
用幾多比幾多
加多五舊水做comforting allowance
乘以0.1喎0.01喎
唔信少少位錯。 用$ 54000, 比 16% , 8% 再計。
更正完都係計錯數係咩玩法,本身個人唔學術唔好搞學術嘢嗎
市價唔係成本價。有人煮幾個餸無百幾走唔甩。
清潔計番鐘點又幾千。
樓豬數都唔識計仲衝出黎設立新標
咁嘅數學能力好難想像到你人工可以去到50000
數學真係難
出名假膠 唔使認真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞