部份 iPhone 16 Pro 頻繁當機及重啟 用戶怨聲載道

33 回覆
11 Like 5 Dislike
根據多個網路論壇的用戶反映,iPhone 16 Pro 和 Pro Max 型號似乎出現了一個令人困擾的 Bug,導致裝置隨機凍結並重新啟動。這個問題自 9 月新機推出以來就持續存在,即使安裝了最新的 iOS 18.1 更新也無法解決。

問題表現與影響範圍
受影響的用戶表示,他們的 iPhone 會突然停止回應觸控輸入,或反應變得極度遲緩,隨後裝置會自行重啟。有些用戶甚至在 StandBy 模式下遭遇意外重啟。值得注意的是,這個問題似乎主要影響 Pro 系列機型。

蘋果回應與用戶困擾
部分用戶在問題初現時聯繫 Apple 並獲得了替換裝置,但新機仍然出現相同問題。問題發生頻率因人而異,有些用戶每天可能遇到 10 到 20 次崩潰,嚴重影響使用體驗。

可能的暫時解決方案
有用戶發現,重新安裝系統而不從 iCloud 備份還原,似乎能暫時解決問題。這暗示該 Bug 可能與 iCloud 服務有關。然而,這種方法並非對所有人都有效,許多用戶仍在等待 Apple 提供官方解決方案。

https://www.newmobilelife.com/2024/10/19/iphone16-pro-crash-restart-issue/
冇事既 i狗用開垃圾 一早習慣左
高級憾
自己唔識用iPhone就想賴apple
呢啲人死返去用an機啦
印度QC
用家問題
18.1 是beta ,beta 是測試版
記者是不是低能的
重新安裝系統而不從 iCloud 備份還原
用家問題
16PM 由第一日用到依家, 有一個panic log
問埋樓上一見topic 就入黎吠嗰d
好痴線
無事喎
搞錯咗啲咩?
我哋唔係用開Android㗎喎
咁android連垃圾都不如
16 pro 用家: 真係間中會掃唔到LAG一陣, 但沒有restart
唔係beta都係咁多bug架喇
我想問有無人15pm 升上去?
有無咩大提升?
我15pm 升上ios18
用左一排後
覺得係用電多左.但八達通快左
想知iphone16pm 會唔會仲有咩硬件上明顯優勢?
個mon 可以dim 到最暗有無好大分別?
idog: 我睇唔到

依家18.0.1有乜bug?
好彩無升 吊你老母 production 當UAT玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞