基督教連登堂2024年10月19日主日崇拜:將身體獻上當作死祭(七)之逾越節羔羊

29 回覆
1 Like 6 Dislike

歡迎各位巴打、絲打,黎到今個星期既崇拜!

基督教連登堂2024年10月19日主日崇拜
經文:出埃及記12:1-14
講題:將身體獻上當作死祭(七)之逾越節羔羊
同工:Yellow, Laila, Isaac, Nine

多謝酒巴建議,之後會搵機會講下同「永火」有關既題目。

(一)祈禱

多謝天父,我地有機會係呢度聚埋一齊,雖然處於世界各地唔同地方,但係我地有同一位主,同一位神,領受同一位聖靈,感謝你。

天父上帝,我哋依家來到祢面前,為連登事工嘅方向祈禱。祢知道而家個世界咁亂,好多人都迷失咗方向,唔知點算好。我哋好想喺連登呢個平台上面,將祢嘅愛同真理帶俾更多人,等佢哋可以認識祢,得到祢嘅平安同喜樂。我哋特別想祈求祢指引我哋,等我哋知道應該用咩形式嘅訊息,同埋用邊啲經文,先可以更加有效咁接觸到唔同嘅人。求祢賜我哋智慧同創意,等我哋可以製作出吸引人嘅內容,又可以準確咁傳達祢嘅信息。我哋亦都好關心猶太人嘅歸主。祢揀選咗佢哋做祢嘅子民,我哋相信祢應許咗要祝福佢哋。求祢開啟佢哋嘅心眼,等佢哋可以認識耶穌就係彌賽亞,係祢所應許嘅救主。求祢除去佢哋心中嘅帕子,等佢哋可以明白祢嘅救恩。主啊,我哋知道祢愛世人,祢唔想任何人沉淪,乃願人人悔改。求祢使用我哋,成為祢嘅器皿,將祢嘅愛傳揚出去。奉主耶穌基督嘅名祈禱,阿門。

奉父、子、聖靈既名,我地開始今個星期既崇拜。

(二)讀經

出埃及記12:1-14
//1 耶和華在埃及地對摩西和亞倫說:
2 “你們要以本月為月份的開始,作為你們一年的第一個月。
3 你們要吩咐以色列整個群體,說:本月十日,他們每個父親要為自己的家庭取一隻羔羊,一家一隻。
4 如果一家的人太少,吃不了整隻羔羊,就要看人數,和靠近他家的鄰居共取一隻;你們分配羔羊,要根據各人的食量來估算。
5 你們選取的羔羊必須是完好的一歲公羊,綿羊或山羊皆可。
6 你們要看管著牠,直到本月十四日,然後以色列全群體會眾都要在黃昏的時候宰殺羔羊。
7 他們要取點血,塗在他們吃羔羊的房屋兩邊門柱和門楣上。
8 當晚他們要吃火烤的羔羊肉,要連同無酵餅和苦菜一起吃。
9 你們不可吃生的或用水煮的,只可吃用火烤的,頭、腿、內臟一起烤。
10 你們不可剩下一點到早晨,剩到早晨的,你們要用火燒掉。
11 你們要這樣吃羔羊:束上腰帶,穿著鞋子,拿著手杖,並且要急忙地吃。這是耶和華的逾越節。
12 那天夜裡,我要在埃及地走過,擊殺埃及地所有頭生的,不管是人是畜;我還要對埃及所有的神明施行審判。我是耶和華。
13 這血要在你們身處的房屋上做你們的記號。我看見這血,就越過你們,我在埃及地進行擊殺的時候,這災就不會臨到你們,毀滅你們。
14 這一天要成為你們的紀念日,你們要慶祝耶和華的這個節期;你們要世世代代慶祝這個節期,這是永遠的規定。//
(三)訊息

以色列既王、埃及既王、世界既王、我地既王,你行既奇事偉大無比,係我地唔能夠完全明白既,願你既名受稱頌,直到世世代代、永永遠遠。教導我地今日既經文,打開我地既心,將你寶貴既話語放係上面,奉耶穌基督既名,阿們。

趕時間,應該好多人都試過。
趕果時,好容易就將平時既要求放低,就算平時唔衝紅燈,見到對面有一個鐘頭先一班既巴士就黎到站,而馬路又冇其他車,好自然既做法會係衝過對面上左巴士先算。

上主設立逾越節,係要以色列人好趕好趕(出埃及記12:11),但係偏偏又比左好多指示,就係成段咁多,其實唔止,係成章咁多,計埋講件事既幾節,成章夾埋有51節。

揀呢一段經文,係因為有幾個位都同利未記獻羊為燔祭都幾似。
我地會由幾個角度去睇下,上主想我地學習既功課,特別係對今日既非猶太基督徒。
(1)地點

上主向摩西/亞倫/摩西同亞倫/亞倫同摩西講野,有好多好多次,但係 好似12:1 咁講明「係埃及地」,係極之罕見。

咁樣代表,以下既內容係任何其他地點講都唔適合,至少唔係最適合。
點解一定要係埃及講?好明顯,因為以下既內容關乎佢地點樣出埃及,甚至出唔出到埃及。

對於今日既我地,神講野其實都有個逼切性。點解要呢個時侯講,係因為呢個時侯聽先最適合,早D就太早,遲D就太遲。咁我地應該點?

要聽!聽到就去做!聽到就去就啱架喇。主耶穌都係教門徒「聽」。

馬太福音7:24-27
//24 “所以,凡聽見我這些話又遵行的人,就像聰明的人,把自己的房子建造在磐石上。
25 大雨傾盆,河水氾濫,強風吹襲,猛擊那房子,房子卻不倒塌,因為它建基在磐石上。
26 凡聽見我這些話卻不遵行的人,就像愚蠢的人,把自己的房子建造在沙土上。
27 大雨傾盆,河水氾濫,強風吹襲,猛擊那房子,房子就倒塌了,並且倒塌得非常嚴重。”//
馬太福音
10:34你們不要想我來、是叫地上太平.我來、並不是叫地上太平、乃是叫地上動刀兵。
10:35因為我來、是叫人與父親生疏、女兒與母親生疏、媳婦與婆婆生疏.
10:36人的仇敵、就是自己家裡的人。
(2)年曆

上主吩咐呢一個月係一年之首(12:2)。
以後既每一年,年頭就係記住逾越節,第一件事就係逾越節,最緊要就係呢樣。

(Image credit: http://www.christianweekly.net/2013/ta2019040.htm

有咩意義呢?

首先,呢個年曆係上主定既,屬上主既人就跟住守,唔屬上主既人就冇關係,呢個係身份既轉換。對比返,佢地之前係屬於埃及王法老,所有野都係為埃及而做,埃及人點計日子佢地就點計日子。而家唔再係咁喇。

咁今日既我地,決左志、受左浸之後,係屬於邊個?標準答案,講就每個人都識講,但係往往做既事就會表現出邊個係自己既主。

另外,唔知有冇人問過:點解係由「一月十日」開始講(12:3)?既然逾越節咁重要,點解唔係講「一月一日」?

用食字去睇經文既話,呢個係一個記念:

十 עשר 'asor
福樂/財富 עשר 'osher

以色列人有得攞晒埃及人既值錢野(出埃及記12:35-36,3:22,雖然唔同字),完全係因為上主令到佢地係埃及人眼中蒙恩。十號,就係記住上主呢個大作為既日子,連埃及人點諗,上主都改埋。

又睇返我地呢D唔係按住猶太年曆生活既人,究竟我地有邊樣野係幫我地記住上主做係我地身上既大事?一年有冇記得一次?
詩篇14:1-3
//1 愚妄的人心裡說:“沒有神!”他們敗壞,行事可憎,沒有人行善。
2 耶和華從天上察看世人,要看有沒有明智的人,有沒有尋求神的人。
3 人人都離棄了神,一同變得敗壞;沒有人行善,連一個也沒有。//

連經文點解都唔理就爭住用,愚妄至極。爭住比人笑,咁既人都有
(3)大家靠近

以色列一家70人(出埃及記1:5),越逼害就越生,結果累累,繁衍擠滿,倍增變多,強盛起黎,極度極度眾多(出埃及記1:7),由細細既一家人,生到成個民族,成個國家出黎。

tenor.com

係埃及,邊個係大家?就係法老。
法老呢個字,埃及文「 pr ꜥꜣ 」就係解做「偉大既家(宮殿)」,原本指埃及王住果棟建築物,後來用埋做埃及王既稱號。

經文一再提及「家」,12:3-4 短短兩節就4次。透過第一次逾越節,佢地以後都唔再需要活係法老(大家)既權勢之下。

另外,12:4 有好多個字唔用,就係揀左「靠近」,即係「獻」比神親「近」神果個字。

呢兩點都加強上面提過既新身份。以後再向佢地講「家」,就得直接屬於上主既以色列(或猶大)家,而獻出既野係為到親近上主。

「弟兄姊妹」,我地用到好慣,甚至好濫,講既時侯仲記唔記得呢份關係點黎,係幾咁大既拯救?
反正都是用一本故事書去行騙
有什麼點解
我勸你即刻收聲,無謂惹神既憤怒係自己身上。有板你睇:

https://m.youtube.com/watch?v=dUeY62jPTJo

加拉太書6:7a
//7 不要弄錯了!神是不可輕慢的。//
有誰見過神?
睇左條片未?
大把人包括我見過神既大作為,你唔睇唔理就當冇,呢D就係又無知又驕傲,仲堅持出黎𤓓,真係唔識形容
神的大作為?
你怎樣知道是神的作為?
(4)羔羊同摩西

經文講到「羔羊」,要係完好、公羊、一歲,綿羊或山羊都得。

之前睇利未記已經提過完好(揀最好)、公羊(記念)、綿羊(奴役)、山羊(能力)。

咁「一歲」又有咩意義?原文冇特別強調一,係בן־שנה ben-shanah ,即係 年(單數)之子。「之子」係形容歲數既正常講法,而呢度一個數字都冇,重點就放係「年」。
唔止個年曆,揀隻羔羊都係提醒緊每年第一樣要做既事,就係記清楚上主既逾越。

而「羔羊」隻字 שה seh , 加個 preposition מ m- 就砌到 משה mi-seh (12:4 …吃不了一隻羔羊…),同摩西 משה mosheh 一樣咁串(講緊字母,摩西話自己拙口笨舌既)。所以,逾越節既羔羊亦都使人記起,上主用摩西帶領以色列人出埃及。

之後,申命記18:15 摩西話將來要從以色列既弟兄當中興起一個似佢既先知,而主耶穌係神既羔羊(約翰福音1:29),由出埃及記呢段關於羔羊既經文,我地見到另一個層次既相次。
神預先講定,然後神照做,咪知。
神怎樣講?
發夢夢見?
(5)一月十四

劏逾越節羔羊既日子,係呢個月十四日(出埃及記12:6)。點解係十四呢?

其中一個原因,係文學加強手法,十四個「四」同「黃昏」似:

四 ארבעה arba'-ah
黃昏 הערבים ha-'arba-yim

咁就連個日子都提緊個時間,就算後世唔係親身經歷,每一次慶祝逾越節既時侯,都製造到更加深刻既印象。

過左黃昏,就到夜晚,亦都係新既一日(創世記1:5),呢個將會係改變成個以色列民族命運既時刻。

其實講到「新」,12:2-3 既「月」חדש chodesh 都係原指「新月」,字根係「更新」咁解。新約聖經都係呢個「新」。

呢個更新,要成日記住架喎。今日既我地,如果決志/受浸好耐,有冇每年記返起神點樣救左自己?
(6)點食羔羊

出埃及記12:8-10 係一個食譜。

配菜有:無酵餅、苦菜,象徵既係冇罪惡、屬上主既新開始,同埋埃及地所受既苦。

煮既部位有:頭、腿、內臟,象徵意義係講 利未記1:11-12 都提過,不過今次唔係洗後兩者,而係連埋煮黎食。雖然有呢個分別,但係逾越節既羔羊死左,搽羊血係兩邊門框同門楣,長子就唔洗死,咁即係仍然可以用「取代」既觀念去理解,所以之前解過 既象徵意義都可以照應用到。

(image credit: FFOZ)

煮法係:用火烤(BBQ)。唔可以生食(羊刺身),唔可以用用水煮(原隻羊腩煲)。

點解?

「生」,用左一個按意思只係呢度出現既字: נא na
同一個樣,用係求人果時:求下你na ~ 好na ~

出埃及記5:3
//3 他們說:“希伯來人的神突然向我們顯現了。請(נא na)你讓我們在荒野走三天的路程,好讓我們宰獻祭牲給耶和華我們的神,免得他使瘟疫或刀劍臨到我們。”//

出埃及,唔係求法老求返黎,而係上主大能既手成就既。

咁水煮呢?最直接既理解,就係因為以色列人要記住之後唔會行係水入面,煮羔羊都唔係水入面。

講開5:3,「希伯來人」指對面河「過」黎既人,言下之意係對於埃及黎講,以色列人係外人。同一個「過」,12:12 再出現,上主當晚要「過」去埃及地入面殺長子。要過就過,埃及係上主既管轄範圍。

以色列人每年記住上主既權能,權柄同埋能力兩樣都係,我地又點?對於當基督信仰係錦上添花既人黎講,上主有冇能力唔關你事,信經識講就算。咁樣係完全唔認識主,甚至比唔信既人更差,因為呃緊自己,明明唔信都當自己係信。
主耶穌傳既天國福音,正正在於神既權柄能力,甚至去到收得最埋既:人既內心。
點講都得。主要係透過先知同兒子。

希伯來書1:1-2
//1 神在古時候藉著眾先知向我們的列祖說話,分很多部分,用很多方式;
2 在這末後的日子,神藉著兒子向我們說話。神指定他承受萬有,並且藉著他創造了宇宙。//

係神講,唔係人發夢。講緊神,唔係講緊人。
(7)不可剩下

出埃及記12:10 ,講明唔可以食剩留到聽朝,剩返既要燒。用今日既語言講,就係廚餘都教埋點處理。

點解唔可以剩低(יתר yatar)?

用返以色列人啱啱經歷到既,就係之前既9件奇事係少少都冇剩。

出埃及記10:5,15
//5 牠們會遮蓋地面,以至於人不能看見地面。蝗蟲會吃掉那些沒有被冰雹打壞而留下給你們的東西,也會吃掉田野裡為你們生長的所有樹木。

15 蝗蟲遮蓋了整個地面,土地一片黑壓壓。牠們吃光了冰雹剩下來地上所有的草穀豆蔬,以及樹上所有果子。在埃及全地,無論是樹木上還是田野的草穀豆蔬上,都沒有留下一點青綠的。//

從「留低」既意思黎睇,原文仲有另一個字שאר sha.ar(8:5,7,27,10:5,12,19,26)。

剩低(יתר yatar),個意思偏向正面,講埋「優秀、卓越」既野。講開講埋,其實摩西個岳父個名(葉特羅 יתרו Yitro)都係呢個字根。

所以,「唔可以剩低」呢個吩咐,至少有兩個層面去睇:第一,記念上主能力既全面性,第二,逾越節羔羊唔係一樣攞着數既野。
其實唔洗講到咁明,每一段經文都自己好好地反省下,(能力上面就已經提過),你究竟攞左主耶穌(神既羔羊)幾多着數?
阿們。
(四)詩歌敬拜

今次我地去America's Got Talent 學下咩係敬拜。

Goodness of God

https://m.youtube.com/watch?v=LXMfS9itNrg

I love You, Lord
For Your mercy never fails me
All my days, I've been held in Your hands
From the moment that I wake up
Until I lay my head
Oh, I will sing of the goodness of God

'Cause all my life You have been faithful
And all my life You have been so, so good
With every breath that I am able
Oh, I will sing of the goodness of God

I love Your voice
You have led me through the fire
In darkest night You are close like no other
I've known You as a Father
I've known You as a Friend
And I have lived in the goodness of God, yeah

'Cause all my life You have been faithful, oh yes You have
And all my life You have been so, so good
With every breath that I am able

Your goodness is running after, it's running after me
Your goodness is running after, it's running after me
With my life laid down, I surrendered now
I give You everything, oh Lord

Your goodness is running after, it's running after me (oh yeah, oh yeah)
With my life laid down, I surrendered now
I give You everything
Your goodness is running after, it keeps running after me

And all my life You have been faithful
Oh, I'm gonna sing of the goodness of God

I'm gonna sing
All my life You have been faithful
(All of my life You've been faithful)
All my life You have been so, so good
(So good with every breath)
every breath that I am able
(Every breath I'm able)
I will sing (I'm gonna sing)
Of the goodness (of the goodness of God, yes I am)
I'm gonna sing of the goodness of God
Oh, I'm gonna sing of the goodness of God
每個社會每個人一出世受教育就會被wash,問題只係用邊一種,耶教耶wash,回佬就阿拉wash,日本就神道wash,wash完都仲睇你長大自己點揀同喜好,不過點都是要被wash

香港人就特別少少,主要洗兩瓣,中同耶,不過中耶洗完應該都係中多,因為好多人會問,以色列同白人的歷史同宗教,關我哋香港人中國人春事咩
P牌幫推
P牌推唔郁㗎
不如討論下個信息?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞