香港國歌應該用廣東話定英文?

54 回覆
21 Like 2 Dislike
要作都作左曲先啦
直接用大英祖國既國歌咪得得囉
對外用God Save the Queen
英聯邦內用粵英雙語歌
好似紐西蘭咁分開有兩段
問誰未發聲?
用呢首唔得咩?
歌詞靈感:

Despite numerous and fearful enemies
Peace and justice is with us
God save Hong Kong our country
Fill our heart with hope and joy
Give us strength to fight
To protect our country
To defend our homeland

英文唔好如有錯漏請勿見怪
獅子山下
天祐吾皇廣東話版

除左識山寨人地仲識d乜
LM跟進
歌詞靈感:

Despite numerous and fearful enemies
Peace and justice isare? with us
God save Hong Kong our country
Fill our hearts ?with hopes? and joy(joy轉Pride呢?)
轉Strength our hand to fight 呢?
To defend our homeland (轉Fight back our enemies呢)

感謝
英文白痴有錯漏請更正
天祐吾皇廣東話版

除左識山寨人地仲識d乜

用英文/人地國家既國歌做香港國歌真係好撚on9 性質同d大陸人喺各省各地山寨巴黎鐵塔 複製歐洲小鎮冇分別

天祐吾皇廣東話版

除左識山寨人地仲識d乜

用英文/人地國家既國歌做香港國歌真係好撚on9 性質同d大陸人喺各省各地山寨巴黎鐵塔 複製歐洲小鎮冇分別

有咩問題?
香港最繁盛時期係英治喎?

班廢老最興講飲水思源
獅子山下

同意
幾代表到香港
香港之歌 緊係用廣東話粗口啦
撇除立場 其實城邦會戰勝歸來個旋律幾啱用
如果49年贏嘅係國民黨,今日仲有冇人話獨立?同埋香港宜家好似冇咩聲音話要歸民
我強烈支持歸民運動
我強烈支持歸民運動

國民黨都奶
同支共一擔擔架咋
我強烈支持歸民運動

國民黨都奶
同支共一擔擔架咋

唔係國民黨,純粹中華民國
歌詞靈感:

Peace and justice is with us
Fill our heart with hope and joy
Give us strength to fight
To defend our homeland

用乜嘢protect同defend? 坐喺度點蠟燭 定 喺路中心紮營? 掟磚? 倒水?燒垃圾桶?香港人做到D乜?
天祐吾皇廣東話版

除左識山寨人地仲識d乜

有咩問題?
香港最繁盛時期係英治喎?

班廢老最興講飲水思源

問題係英國國歌點樣代表到香港文化,香港精神? 點樣突顯到香港與眾不同既獨特性?

撇除立場 其實城邦會戰勝歸來個旋律幾啱用

依首其實都係改曲黎
原本果歌係 民主會戰勝歸來

將歌詞執一執,改少少旋律
應該啱用掛
用英國國歌咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞