青年置業難致躺平?議員倡八年儲蓄計劃月供$4240有首期「上車」

20 回覆
1 Like 7 Dislike

為了解決青年住屋難題,工聯會鄧家彪建議政府推出「青年未來置業儲蓄計劃」,幫助21至40歲的青年儲蓄首期。根據計劃建議,青年每月供款4,240港元,本金和利息轉為首期,用於買政府債券或基金,由開始供款至正式揀樓有較長年期,譬如供款8年後便可儲得足夠的首期。而政府宜提前規劃增加單位落成數量,可以是政府主導或公私營合作形式興建,並為「青年未來置業儲蓄計劃」設專項單位,用「藍表」為申請辨識,以免分薄原本已規劃的單位數量。此外,樓宇選址可考慮將軍澳、北部都會區及交椅洲人工島。郭偉强認為,這項計劃能夠讓青年及早為置業做好準備,擺脫「躺平」狀態,積極規劃人生。

鄧家彪表示參考「居屋2022」數據,發現有14%的居屋買家年齡在30歲以下,估計約有1,250名符合條件的買家。假設其中一半參與了所謂的「青置計劃」,約有600個名額。政府計劃推出為期三年的先導計劃,提供總共1,800個名額,並根據青年的反應來調整計劃名額。

在被問及「青置計劃」的單位定價時,鄧家彪強調了折扣的重要性。他認為折扣應該以一種創新的方式來實現,可能是根據買家的財務能力或是市場價格來制定。鄧家彪強調,這個計劃的目的是鼓勵年輕人擁有自己的家,而不是用來投機炒賣。

西九新動力立法會議員梁文廣亦認同協助青年儲蓄置業。他指出,每次居屋推出都面臨超額認購的情況,建議政府調整出租公屋與出售資助房屋的比例,增加資助房屋的佔比,滿足更多有需要的市民。

梁文廣認為,除了協助青年儲蓄置業,政府還應提供多元化的選擇,例如增加青年宿舍供應。他亦指,未來五年或十年,公營房屋的供應量將會比預期多,現時是調整比例的最佳時機。他還建議政府考慮為購買私樓的年輕家庭提供「家有初生」稅務優惠,減輕青買樓置業負擔。
圖一條女
勿色
想上第一張圖條女車
可唔可以講下,佢覺得香港有幾多青年?

用銀債的玩法,俾青年玩,加多多少少息,本金利用息只可用於買樓,會唔會仲好d?
淨係有首期有咩用 未必過到壓力測試啦
4240x12x8=407,040
圖一
所以三十歲以上已經放棄咗
居屋首期一成就夠
月儲4000其實大把人做到
問題係申請公屋要唔做野先申請到
正正常常都超過
居屋條件就點都要家庭 或家有長者
問心
冇樓冇屋邊個肯結婚 d高官都唔會啦
成個先後次序都錯晒
你俾好d單位俾d單身人士
人地先會考慮成家立室

同埋到有家庭嘅 又邊個想同奶奶個d住
好相處就話 唔好相處就家嘈屋閉
分分鐘家庭慘劇

其實成個住屋係要有根本性嘅改變
我寧願佢地按收入去計租金之類
跟進低收入人士 唔係佢地唔做野你就養佢
要睇佢地係有咩需要幫而去處理
釋放返勞動力

咁人人見到公平性先會想進步
圖一條女
已經開始無所不用其極去揸取最後一蚊嘅民脂民膏
攪乜應該都係衰乜,留名
公然割韭菜畀政府洗
咁不如自己儲
又呃人買債券
我買QQQ VOO 美國債券唔撚好?
仲要講八年 如果係QQQ本金都上到兩倍啦
睇嚟係新型詐騙
但係我覺得好多人一定會上當 香港傻仔居多
本金和利息轉為首期,用於買政府債券或基金

政府窮 記得買債券
宜家30-40歲係咩人
大家心照啦
成個政策都冇諗過你班留港撚
我而家即係拎40個出來
正苦你包我上到車算啦

唔好我俾完首期又上唔到會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞