Qashqai vs CX 5

48 回覆
11 Like 3 Dislike
新呢代QQ有後座出風口 個籠幾順眼
CX5個籠感覺似舊一代 又冇天幕
咁我寧願揀Corolla cross hybrid or 汽油
又慳油又大力,呢個動力規格連日本都無
CX-50 / KIA Sorento
講慳油,QQ個所謂Mild Hybrid得12V,實際上只係等於有ieloop
如果咁都叫hybrid,咁呢個市面幾乎冇純汽油嘅車

講維修保養,雷諾偈+日產CVT,可以話係全香港最伏嘅組合,仲癲過乾七

如果你嘅考慮因素係油錢同保養錢,咁基本上唔撚洗諗QQ
保養錢都係重要考慮因素

咁睇嚟都係 CX5
corolla cross hybrid幾正呀 係行貨個鬼面罩麻麻哋
QQ個牌費比cx5 每年平2千 個維修費可能都係返到
QQ Turbo呢啲歐洲日產研發嘅車係好奇怪

改款之前嘅最尾期用1.3T + 雙離合
不過就唔整paddle shift,咁爽快嘅動力組合冇paddle係咩玩法

而家新款轉用CVT就反而加paddle
跟住得爛鬼12V都夠薑叫自己mild hybrid心諗jm9
大天幕車有冇咩好推介 除左qq

Cx-5
QQ唔洗諗 實後悔
Corolla cross or rav4 汽油
佢呢個真係行貨小有齊料,動力係新engine 都俾足
佢隻紅係幾靚
我會買X trail epower
日版仲係1.8 hybrid個陣
港版反而快過日版用5代 2.0 hybrid 真心係唔錯
加左 hybrid 實貴好多啦
我都想但out budget
其實4代同期已經有2.0 Hybrid (歐版Corolla Touring 2.0 Hybrid)
係日本唔知點解死攬1.8
呢部嘢如果< 35萬就Ok
開到4x都on99
入部貴版做乜柒

35萬內就好有競爭力
Crv又係咁

大昌做乜柒
買Ariya 好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞