陳茂波預期今年賣地收入不理想 強調僅周期性:繼續努力造地、今年不賣明年賣

29 回覆
2 Like 4 Dislike

【有線新聞】施政報告放寬物業按揭成數上限,財政司司長陳茂波說過去樓市交投減少,屬有秩序調整,現時風險可控,是時候令市場恢復正常。又預期今年賣地收入不理想,但強調只是周期性。

物業按揭成數上限劃一放寬至七成,財政司司長陳茂波解釋現時約3萬宗負資產,遠低於1998年的10萬宗,脫供比例約0.11%,風險可控,是時候撤銷逆周期措施。「交投量過去有段時間比較低,我們覺得這是好的,是有秩序的調整,當樓價下跌、經濟一般、息口高,大家置業會先觀察清楚。我們希望樓市經過這樣,恢復一個正常情況之後,大家對於後市的發展預期會比較正面些。」

政府財政儲備截至8月底僅餘5,507億元,相當於約9個月政府開支,陳茂波說首半年儲備較少屬正常,下半年稅收會增加,儲備將回升。「政府賣地收入不理想,但這只是周期性,因為我繼續努力造地,地繼續放在此,我今年不賣便明年賣。今年而言的印花稅,首數個月自然一般,兩個資產市場股市和樓市都一般,最近股市又旺些,所以我們最重要是穩守金融安全,另一方面是儲備有一定水平,讓我們有喘息空間回轉。」

「新資本投資者入境計劃」擴大,容許投資5,000萬元或以上的住宅物業,陳茂波否認要撐起樓市,而是希望容許投資物業,同時不會「搞亂」本地市場。

https://www.i-cable.com/新聞資訊/280253/陳茂波預期今年賣地收入不理想-強調僅周期性
下年唔理想,咪又再等下一年
聽日再打過啦,一定會好天嘅!
你點知架
唔知㗎,希望在明天嘛!
聽日再打過飛機啊?
問下啫,如果唔係周期性,咁可以點?

同埋點知個周期性的周期有幾長?
錢大媽啲口號?
周期性定結構性
周期可以係100年
係咪要地產商嘔曬咁多年賺既錢出嚟
樓市唔升 賣條撚毛咩賣 認撚咗佢啦扮咩啫
政府其實講過好多次啦
百年未見大變局
到時佢都不在位啦
首先你要地產商賺到錢先
佢地賺唔到邊個會買地
引入外勞 本地人飯碗都隨時不保
重諗買樓
香港唯一出路 一係坐監 一係刷首抽公屋
今年不賣明年賣
我就快退休啦
其他野留比下任
果頭李家超話政府保持私樓供應穩定
呢頭陳茂波話賣唔到地
唔做嘢留番俾下年做
不過國家最重要
成個MPS系統係嚴重同長期財赤下都就玩完,仲買樓
咩性都會升
點解?因為銀紙會貶值呀
你最好唔投資
請去睇一睇日本樓呢個例子
今年冇人買 。明年有人買?
日本咁20年下跌周期?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞