特朗普:若中國進入台灣 美國將對華徵收關稅

74 回覆
26 Like 66 Dislike
Trump,又譯川普)稱,如果中國「進入台灣」,他將對中國徵收額外關稅。

特朗普在18日發表的《華爾街日報》採訪中表示:「我會說:如果你進入台灣,我很抱歉這樣做,我將對你徵收150%至200%的稅」。
當被問及是否會使用武力對抗中國對台灣的封鎖時,特朗普表示不會這樣做,因為中國國家主席習近平尊重他。

原文網址: 特朗普:若中國進入台灣 美國將對華徵收關稅 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1067784?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
咁耐最合理正常的美國總統做法
當被問及是否會使用武力對抗中國對台灣的封鎖時,特朗普表示不會這樣做

台狗又要發癲
競選一直強調「任內冇令美囯介入戰爭」

點可能答D會畀對手大造文章旣答案
咁講有乜問題?大把美國佬都覺得點解要介入其他國家紛爭
真 民主擋粉講得最多
當年蛾狗入侵烏克蘭 班民主擋都係話怕核戰
4年前Donald Trump差啲承認台灣 班民主狗都係咁叫救命
而家一到選舉年 忽然關心台灣人 肉酸到
連埋下句 是咪可以理解為 中國唔會打台灣 因習尊重佢
梗係咁答,唔通話一上任我就毆佢老母咩
連登班反台狗、五毛小粉紅會好高興
含侵力:侵侵在下一盤大棋
美帝紙老虎,唔想得罪中國

不會介入祖國武統台灣
9up廢佬
打仗就收佢重啲關税個邏輯係乜
唔洗死自己國民,又用少d錢,免賣核戰危機,事實上二戰佢唔出手又點?對美國有乜壞處?

當然佢唔出兵幫台灣就失信。
從來都係得CCToy榮譽台灣人/榮譽烏克蘭人,覺得美國佬有義務同責任介入全世界嘅紛爭裏面

事實係,美國人會問一個問題:點解我哋要用我哋嘅稅款,去支持我哋國家派我哋嘅士兵,出去打鳩其他國家,或者維持所謂其他地區嘅和平,而呢個地區係距離美國唔知幾多公里
好似熱血公民的思維
美國無承諾過會出兵幫台灣
我願意用澤狗,日本,台灣
來換走woke 環保 lgbt
想玩可以逐出全部在美大陸人 學生 h1b 綠卡
TSM
對侵嚟講,只要有錢,幫你打埋台灣都得。
岩啊 「唔洗死自己國民,又用少d錢,免賣核戰危機」呢d近4年聽民主擋粉講好多
望吓克林頓叫烏克蘭棄核時承諾左d乜 再睇吓呢4年班民主擋點自圓其說唔幫手 就知所謂失信 對民主擋唔算係d乜黎啦
其實你睇佢講野, 基本上就係鬥大, 美國底厚, 當然得啦, 台灣一定睇住, 中國有機會上位嘅地方
連埋日本台灣呢條線
美國自身利益下都要保護
第一島鏈有佢重要性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞