青馬大橋電單車直撼工程車車尾 鐵騎士倒地頭部重創 | 香港

268 回覆
43 Like 5 Dislike
大橋上面X左,佢仲駛入去,明顯係冇睇指示牌
個問題又來:
當時工程車係剛剛停低無耐,定係擺左一陣。

呢個會影響到100%老電錯,定係青馬管理公司要分擔部分責任既問題。
雖然老電連續3個龍門架照去都應該佔最少50%責任。
似係唔睇路
港珠澳人工島落北大公路左線果個x,一大班友慣性唔睇,痴撚線
佢條線有X顯示,個26友冇睇人地指示,明顯自己發夢
個重心有機會後咗,架車操控困難。
高速公路落車擺牌想自殺?人地大橋管理已打左X
如果撞街車,香港多數冇咁多司機有咁既野,係咪冇仇報?
而家撞工程車先有機會比佢家人追究
佢個brake比黑鬼東剪左
剩係停車做野先開AIR BAG都OK
死者林桂堯的大家姐與家人看畢車cam片段,揚言追究,「點解條路停咗架(工程)車,(路面)冇任何指示牌,我會聯絡(警方)交通部,睇佢哋點樣調查件事同會有咩答覆,另外都會諮詢其他專業人士意見。

大家姐柒小陣啦
https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_10_emergencies/warning_other_drivers/index.html

如果你備有紅色三角形警告牌,應把警告牌放在壞車後面適當的地點,警告其他駕駛人 (請參閱本頁)。把壞車移走後,切勿忘記移走放置於路上的警告牌/物品 。[b]然而,在快速公路或車速較高的道路上(車速限制超過每小時50公里)[/b],[size=4][red]切勿嘗試擺放三角形警告牌或任何警告物品,以免發生危險,所擺放物品也會對其他道路使用者構成危險。[/red][/size=4][i]你只須亮着危險警告燈便可。[/i]

原來2020年改咗。

咁樣工程車依足程序,似乎沒有明顯錯誤。

推論:老電>90% at fault
考aco 唔洗識呢啲架
唔關你事死返出去啦
呢個comment好有參考價值, 即係成件事完左
咁工程車無嘢輸嚕
喺高速公路應該死都唔好落車
我想知路政署有冇對工程車有特別既指引而佢係冇做
佢屋企人都係見佢係工程車想針對佢有冇做錯事姐

街車我就肯定冇得輸,你冇告示牌都唔犯法,何況原來高速公路唔使放
自僱人士冇保障
青馬大橋奪命車禍|22歲孝順鐵騎士原定下周慶祝生日 平時會交一半人工作家用
https://lih.kg/3805673

路政署有指引,但是項意外不適用。

因為路政署針對道路工程,而呢單野係青馬管制區因為有架的士係左線停咗去處理。

呢種情況等於隧道有壞車隧道公司派巡邏車到場咁解。

運輸署據了解有指引比隧道/青馬/青沙管理承辦商,但個指引一定基於374及附屬法例以及青馬/青沙/隧道條例及附例。

既然道路使用者守則已經話超過50既路唔好放任何物體係車後,青馬管理公司上庭已經有合理辯解。
好難定罪。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞