其實香港點樣洗腦到我地買到樓先係人生贏家?

52 回覆
31 Like 7 Dislike
就連而家政府都係咁叫人買樓買樓買樓。
D 地產商不斷營造買樓氣氛,搞到係香港唔買樓好似係一個錯咁
不買樓 你連生存的資格都冇
冇洗你腦
買樓呢件事同「區塊鏈 同 加密貨幣其實印咗喺人類嘅DNA入面」一樣
一早已經印咗係我地華人dna入面😅
關中國香港政府咩事
關中國香港地產商咩事

中國香港港女:你唔買樓 我地瞓街呀?
最後要成家都焗住要買
唔通真係隔一兩年就搬咩
好彩搵到好業主就話
唔好彩真係身心俱疲
單身 痴阿爸阿媽 就無謂買啦
租就可以
雙租又點睇

先買一層兩房 加幾千蚊,再租多間三房
搵到條女肯同你租一世樓先算, 或者一世單身, 如果唔係無咩好揀
留意層主發言立場

認為親共法官係公正
https://lih.kg/kpOfhT

用殘體字
https://lih.kg/kDduDT

狙擊新聞會員 旨在散播恐懼
https://lih.kg/kFmcNT
就係因為有樓=有優越感都係香港營造出黎既感覺先會有囡。
但係唔會為左溝囡先買樓
買樓係奢侈品
買到咪係你有奢侈品
加上華人社會都係有家庭 =要有自已屋
咁係咁貴既環境都買到樓咪成功
兩夫妻生咗個b,唔通租樓每一兩年又轉環境
唔好話呢個時勢仲生,事實真係仲有大把人有計劃會生
咁都要買樓㗎
唔係洗腦,而個係現實

你冇錢冇能力撚買到樓呀?
買到樓自然有返咁上下
唔通訓街撚/公屋連登仔先係人生贏家?
現實係:

買到樓:領先不過未到終點
公屋: 贏左
精神勝利
問題係如果係而家有層5M樓會比有5M銀行存款更加有優越感
明明兩樣都係相等
買到樓唔係
上到公屋先係
香港以外嘅人係點樣定義人生贏家?
因為個班食左樓市紅利嘅一代,將佢地果套,套落下一代到
居屋嘅話可以買嘅
私樓就不了依家時代都不同了啦
以前買樓就話好似包發達
依家只是自己下半生的負累

利申: 租者置其屋業主 當年18萬買 嗰陣月新一萬三千
就當我用最低門檻9成買500萬樓,連銀行都借咁多錢比我買?代表咩?代表我既能力價值 >500萬

500萬存款,你既價值就等於500萬 就係咁多

明未?
70後80後都想有人接火棒啦 當年買咗垃圾單棟樓嗰啲人依家都想 昆人買佢哋間屋仔
人生贏乜家,樓其實只係基本住屋需求
你試下全部不論單人家庭長者都5年內上公屋。仲有冇人買樓

而家係連基本需求都提供唔到呀
層樓可以拎嚟住喎
你銀行有5m存款唔通你去銀行瞓咩
結論係供完嘅樓>存款>未供完嘅樓
唔買樓 租成世 老左其實夠唔夠錢生活? 真心問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞