施政報告2024:將香港打造成亞洲時裝設計中心

98 回覆
7 Like 86 Dislike

【施政報告2024|將香港打造成亞洲時裝設計中心 11月將舉行「香港時裝設計周」盛事】

今年「文創產業發展處」6月成立,透過產業導向推動業界發展,其中香港時裝設計界,資助了不少香港時裝設計項目,帶動了香港時裝設計的發展,讓大眾更認識香港時裝設計師。

在即將的11月,舉行首年度「香港時裝設計周」,著名時裝設計師兼亞洲新一代創意設計協會創會會長何國鉦表示,現正籌備得如火如荼,將會將各時裝及設計界協會所舉辦的設計活動,聚在同一周舉行,如亞洲新一代創意設計協會主辦的Fashion Summit、香港設計中心主辦的設計營商周等,都納入在同一個星期舉行,打造「香港時裝設計周」盛事,同時作海外推廣,做到吸引海外及東南亞業界來港尋合作。

未來,期望把全新旗艦「香港時裝設計周」發展為年度盛事,打造香港成為亞洲時裝設計中心。

#文匯報
全盛期既香港究竟有幾多個中心
世界嘅中心,宇宙嘅中心,建議港府搬入地核
幾時整返個國際庇護中心
全盛時期的香港唔洗自稱咩咩中心都夠多姿多彩
依家要政府宣佈搞咩咩中心再搭個展覽就當完成盛事任務
東莞廣州都曾經打出過呢d口號
自殺中心 執笠中心 拒載中心
做亞洲安樂死中心會唔會易搞啲,安樂死旅遊又搵到外國旅客錢
最多好似日本啲旅遊景點咁 收本地居民貴啲喇
當啲唔開心嘅人安樂死哂,仲唔係開心香港?

oh 原來開心香港係上年嘅事
全部(自稱)
剩係中心好似唔多夠,可唔可以搞埋時裝經濟同超級設計人
屌!又嚟呢啲無聊嘢!「文創產業發展處」?咩撚嘢嚟㗎?又係政府班閒人搞出嚟嘅無用部門呀?

香港時裝設計?你咪撚講笑啦!香港人除咗識得著恤衫牛仔褲之外,仲識咩㗎?成日都係抄人哋㗎啫,有咩好吹噓啫?

「香港時裝設計周」?又係啲咁嘅垃圾活動!係咪又係搞啲所謂「高級」嘅時裝騷,俾啲有錢佬同名媛去扮高貴㗎?香港人有幾多個真係會去睇㗎?

仲要搞咁多日?你以為香港人好得閒咩?返工返到斷氣,仲有時間去睇你班所謂設計師嘅「創意」?

最撚衰就係話要「吸引海外及東南亞業界來港尋合作」,又係想搞多啲人入嚟搶我哋生意呀?香港人嘅飯碗唔使食㗎?

仲要話要「打造香港成為亞洲時裝設計中心」?你咪撚發夢啦!香港連樓都起唔起得好,仲識咩時裝設計呀?你睇下隔離個上海、東京,人哋先至係真正嘅時裝中心啦!

總之呢啲咁嘅活動,就係浪費時間同金錢,唔好俾佢呃咗啦!
超級聯繫人
仲有一國兩制中心
打造
打造
打造
鳩up當做左
不嬲香港時裝業唔係都勁架咩?
国製自我中心
時裝?

國王的新衣
冇創作自由嘅地方學人講設計
以前董建華提出過
張相老土到咁 好似十幾二十年前啲配色咁撚娘 點做呀大佬
呢啲叫Vintage(好似係)

我哋識條撚咩
9up治港 班仆街𢭃人工返去訓撚就啦
問過d女權L未? 陣間d衫少布少少又出黎嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞