乜嘢叫做「甚或乎」?

20 回覆
2 Like 52 Dislike
平時會講「甚至乎」
但聽到啲人奇奇怪怪咁講「甚或乎」「甚至毛」都唔知乜撚嘢話呢?
好心就講好啲廣東話 講到不倫不類
「甚或乎」是一個文言文中的詞語,常用於古典漢語,具有強調或加深疑問、擴展可能性的功能。它的用法和意義相當於現代漢語中的“甚至於”或“甚至”,用以強化語氣,表示程度達到了一個較高或較極端的水平。

### 詞語結構
- **甚**:意指“何等”,“多麼”,用於加強語氣。
- **或**:在這裏有可能性的含義,相當於“或者”。
- **乎**:文言文中的助詞,多用於句末或疑問句,無確定意義,主要用於語氣的疑問或強調。

### 使用例子
在古文中,「甚或乎」可以用於表達極端的情況或可能性,例如:「彼之貪婪,甚或乎無極」,意即“他的貪婪甚至於沒有極限”。
原來平時耐唔耐都會撞到啲古人 講埋啲古代話
人哋講「先生」你係咪又話人古人?
第一個user回覆就擊敗左樓主
呢度已經無我既事...
他是教中國文學?
本身廣東話係保留咗好多古漢語用法
以前只學過「即使」
而家好多文章都用「即便」
就像當下又用眼下
「即便」係錯
冇計「 即使」個發音唔係咁好聽(唔係講緊廣東話)
即便係錯別字
只不過係習非成是
可能一開始某人用錯使用便
其他人又跟着他用錯
照你嘅單字解釋,"甚"同"或"黐埋用就真係好怪,請問依句例句係出於邊一篇古文呢?
中文攞3都識啦ching
你係咪毅進仔阿
台灣係用即便而唔係即使,係同香港唔同
「黎到去」都係唔知講咩
係由鬼畫符演變而嚟
甚至乎嗰乎都係古文,咁你又用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞