紅磡索螺絲(索索): 大家唔好自亂陣腳,港股而家係牛一,阿爺今次係認真救市

47 回覆
9 Like 35 Dislike
#港股

港股係難玩,但唔好自亂陣腳

阿爺要救市,繼續有好多朋友表明話唔相信,我都明白,要大家對港股重拾信心,係要有好大勇氣,我仍然都係嗰句,港股仍然係肉眼可見嘅平,只要返回合理值,已經好唔錯。

無奈嘅係,世事總係冇一帆風順,道理係咁樣,大家都知道港股平,跌一跌之後,又會有好多人為鬧而鬧,我覺得要咁樣鬥氣真係冇乜意思。

股票賺唔賺錢係好個人嘅事,如果真心想喺股票市場上面賺錢,一定要多多聽下人地嘅經歷同意見,無論賺錢又好,輸錢又好,聽得多,大概就會明白,原來股票唔使好複雜。

要股票賺錢,一句講晒低買高賣就得,但有幾多人做到,好多人坐三年貨,結果升少少就沽咗佢。

好多人唔明白,以為坐完三年賺到錢,執返身彩就算。

其實我地真係要諗一諗,坐三年又好,坐一年都好,都係有一個機會成本係到。

如果同一筆錢,拎去銀行做定存,拎去買地基股收息,唔使擔驚受怕,又可以穩穩陣陣有回報。

所以我地必須明白一個道理,股票就係風險較高嘅投資,就算地基股都係相對定存嘅風險高,呢個係投資101嘅基礎。

如果我地有一筆錢放入股票市場,就即使要面對風險,無論恒指係3萬點,定2萬點,呢個風險同樣都係遠遠大過其他投資。

投資者仍然願意承受呢個風險,當然係因為潛在回報足夠抵消風險。

假如定存1年回報有4%,3年定存回報起碼有12%,如果投資股票三年之後,只係賺一成左右,其實係反映緊,投資策略有嚴重問題。

當風險與回報唔成正比,長久下去,只會越投資得耐,越輸得多。

無奈今時今日,港股一日上落千幾兩千點,風險係好難控制,所以只能夠一再提醒大家,控制好自己注碼分配,唔好太過情緒化,唔好All In All Out。

港股係難玩,但都係嗰句,我覺得今次國家係認真對待資本市場,呢個係一個重要轉變,千祈唔好自亂陣腳。
市場都已經失救
亂唔亂都唔重要了
熊二市你買埋我嗰份
我覺得今次國家係認真對待資本市場,呢個係一個重要轉變

股市係資本主義自由市場既產物
下下靠國家力量去操控,係死路一條
講埋啲嘢阿媽係女人,呢啲垃圾page都有人睇
唔係港女點長玩長有
dklm佢本身有錢,點坐貨都唔驚啦
支那股托「愛在深秋」既fd?
你咪講笑,幾垃圾嘅野都有人睇,你睇下youtube一大堆垃圾channel
咁個市跌既話佢自己都輸既 又唔係水人送頭 自己做冷氣軍師
佢完全唔知乜嘢係科網爆破嘛
咁係既,齊上齊落囉。

不過2019 後就真係投資外國算啦,港股3萬插落黎叫平? a股夠腰斬啦,叫唔叫抵? 政策牽動影響過基本分析太多,賭大細咁仲叫投資咩?
佢有幾千個
求其放幾百出黎玩真倉
無限注大法
舊年叫人買阿巴里里,跟住升左就自己減倉減低成本,最慘係佢果啲索家軍仲strong hold。

同時期買美股贏幾條街,買巴巴都輸時間成本啦。條友本多,但散戶邊有咁多個幾十萬去溝貨。

中國經濟冇實際改善,借消息炒上港股就要高位套現。中美貿易戰有排玩,美國佬唔會想你中國繼續强大。
牛你老母
確實 錢越多容錯率越高
當你通常勝率係50%
你第一注落20萬 錯左
第二注落30萬 錯左
第三注落50萬 贏
只要你眼光唔係差到仆街
再加上做好risk reward ratio 輸1蚊贏2-3蚊
最後點都連本帶利贏返哂
本多終勝根本係真理黎
佢係靠本多

其他你當佢9up 唔使太上心
見到呢啲名
一係on9
一係就老千
好簡單呀

咁耐都未有人講到香港經濟有咩原因會好
阿爺都係自己唔掂先要自救

地產佬連地都唔買唔起

政府就日日屌美國佬

全世界都知跟美國佬搵食定同美國佬敵對會經濟好
可能兩樣都係
我覺得佢真倉落場係勁既,不過佢有外匯大絕幫補佢啲loss… 我地點都追唔上
佢好似長期係國家隊大好友黎,聽佢既唔好盡信啦 自己加加減減分析下
佢有貼真倉呢個抵賺既,但佢有講自己voo都有成7位數。唔計其他股保守都有幾千萬身家。

其實佢本身唔熟baba既基本面,基本上baba電商方面係大陸比拼多多打到仆街,前排蝕住賣走唔少之前投資落既公司(例如bilibili)
呢一下其實都好尷尬,佢自己係咁低位買買買,升高小小又食幾蚊咁減低成本 講真老散邊有咁多子彈溝淡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞