【集思廣益】香港本土喪屍片點拍

14 回覆
2 Like 9 Dislike
成日幻想如果香港出現殭屍應該死硬。但沒有一張攞得出手既喪屍片。大家出下主意, 一齊寫一套值得拍既本土殭屍電影(可以cult)。演員、角色、場景、劇本都得

劇本框架:
片名:《屍港》

主要地點:
中環office
鰂魚涌怪獸大廈
旺角彌敦道
某屋邨

角色
阿明:IT狗,性格內向,擅長使用網絡知識求生。
阿珍:護士,擁有醫學知識,性格堅強,勇敢面對危機。
阿叔:退休消防,具有豐富的生存經驗。
阿婷:阿明的出軌女友,成為喪屍襲擊的受害者,推動劇情的發展。
阿偉:阿婷的出軌對象,阿明的兄弟。

劇情大綱
[...]
套/齣

休班喪警大戰 IT 明
生化壽司
劇情大綱

阿明鍾意咗阿珍

但係阿珍愛上咗阿叔

阿叔鍾意阿婷

但阿婷佢都鍾意阿珍

反而阿偉鍾意阿明

有一日喪屍感染咗阿珍

阿明同阿婷都唔捨得佢

決定陪喺佢身邊

但係搵唔到佢原來阿珍搵咗阿叔示愛

阿叔被感染咗

佢走去搵阿婷

但係由於阿明同阿婷一齊搵緊阿珍

所以阿明同阿婷都感染左

仲有一個阿偉

佢覺得自己一個都冇咩生存意義

佢決定投靠呢個香港最聰明嘅人

揉b…..

[未完待瀆]
日以繼夜不斷為出糧而工作,仲唔夠喪屍?
如果香港有喪屍
你就唔會有機會生存
Sor劣化左你個po
補鑊交下功課

背景:一間蚊形公司,黎緊有單大生意(幫公司頂半年開支),做緊就交貨收錢/傾緊。

星期日晚返港航機病毒人坐的士播毒,當晚快速傳播。
成套戲就講:第朝星期一起身後,哩間公司每個人趕番工嘅過程。
到最後係講人生道理又得,諷刺現實香港社會現象又得,搞笑/驚嚇又得

公司有6-8個人
老闆,經理,中層,會計,前台,intern,清潔姐姐

勵志,可以老闆/intern作為主角視覺
搞笑,就可以睇邊個人設係老屎忽
拍本土av好過啦 背景喪屍爆發
阿珍為左生存 投靠阿叔
做阿叔性奴 日日比阿叔屌屎眼
阿叔有個好錫既侄 IT毒撚阿明
阿叔唔想阿明青住頭死 叫埋阿明過嚟一齊3p
阿明中左,阿婷內疚,決定完阿明當年嘅夢,比阿明扑
完事後阿明屍斑紋消失
無意中發現原來性交係解藥
全香港無處不性交
滿心歡喜以為bbq 大結局
final boss 登場! 竟是阿婷現任阿強?
阿婷回神冷靜諗,知道原因了
阿強多年性無能性冷感
阿婷有無辦法擊敗boss呢?
阿明選擇夫目前犯,定拯救香港呢?
生化特警之喪屍任務
飛曬釘
元朗屍殺列車都無?
出生於一九零零年四月二十六日。本名況國華,為人外冷內熱、沉默寡言。是中國抗日戰爭時一支中國游擊隊的隊目。

在一次攻擊行動中成功炸毀了日本少佐山本一夫所駐基地,且殺死山本一夫父親,但卻因此身受重傷,昏倒在紅溪村附近,幸而被村民所救。但山本一夫與其軍隊循線追至紅溪村,並且逼問村民且濫殺無辜,與此同時,況國華表露身分,和山本一夫決一死戰。交戰時,村內小童何復生出現,因而遭受脅持,使得況國華與復生身受槍傷,命危中傳說的殭屍王將臣突然出現,並咬了兩人,使況國華及復生變成不老不死、以血為生的吸血殭屍。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞