發現kam撚都有啲共通點

194 回覆
1412 Like 45 Dislike
除咗拍過一次拖,中哂
樓上有幾個師兄答左你基本心法
咁我講具體少少值得注意既野

第一樣野要注意既係 社交舒適感
呢度係講人地既舒適感 唔止自我感覺
社交舒適感有好多因素影響
關係進展 社交距離 係你可以控制既部份

有d人性格好熱情好奇
識人無耐就問東問西查家宅
又或者好快就過度揭露自己去搵野講
進展太快會令人感覺唔舒服
一開始既話題忌講太多 你 我 既野
應搵d外在話題/興趣 慢慢建立熟識感

社交距離就係講野唔好癡咁埋
留意對方body language
我試過同人傾計時企埋一小步
雖然仲係我既舒適範圍裡面
但對方交叉手同下意識向後退一步
所以社交距離唔單係講你認知既範圍
而係包括觸發對方有不適反應既範圍

第二係講野要對題
你可能對某d話題有好多idea想拋
但要跟返個flow
尤其係要先直接回應對方idea
對方無特別繼續討論
先再拋idea反建議 或轉話題

第三係謙少少
你內心有幾自我
覺得自己幾咁deserve better都好
唔緊要 唔好表現出黎就得
歐美文化我唔知
香港文化就唔like晒命搶口

第四係忌價值判斷+批評
價值判斷好容易不經意流露
你無特登串人都可以得罪人
例如 有人提議今晚去食部隊窩
然後你話部隊窩咁垃圾/ 垃圾先食
轉食雞煲啦 幾百個好評呀

你可以表達你唔想食部隊窩
轉而話雞煲有幾正
而唔洗落價值判斷"眨低"對方提出建議
尤其大家係唔熟既階段

實物圖
中撚咗頭5樣
Plz delete
仲有一個位就係唔好識咗冇耐
就暴露哂自己既弱點出嚟

有啲人會想用呢樣野
嚟得到其他人既同情/刷存在感
e.g.冇錢,乜都唔識blablabla
或者懶好心幫人自己做水魚
然後大肆吹噓自己有幾性格好

呢啲根本唔會令對方加你既印象分/認同你係一個好好嘅人
原來我係kam 撚
同意 太快自我揭露弱點
甚至有人諗住以退為進爭取同情
有d比感覺好刻意 好似有目的咁
反而會令對方感覺厭惡扣分

去返個主軸都係講
愈係有強烈目的社交
重心愈係放係自己身上

個目的唔一定係為名利
可以係純粹好想深入建立關係
但已經係忽略他人觀感
而變成kam撚
最重要就係講嘢之前諗下人地識唔識應你,kam撚有過度分享自己嘅傾向,當咗同人交流係一場演講比賽而唔係有來有往嘅溝通,例如你啱啱識人第一日就爆曬自己啲嘢,連童年創傷都講埋想人點應?記住啱啱識人開話題要由外在興趣出發,或者講下共同認識嘅人,千祈唔好講咁多個人經歷,呢啲留返會單獨約出街嘅相熟程度先好分享

仲有雖然話由興趣出發,但你feel到對方開始只係附和你,冇分享自己嘅話就要知呢個興趣佢冇興趣,唔好再講,唔係又變你喺到演講,唔係交流

仲有拉近距離方式唔好太快,例如識冇耐知人病就錄音叫人飲水錄音關心人係極親密關係先可以嘅互動,冇啲曖昧關係都咪做,又或者識冇耐就想同人一齊順路返屋企之類做返新朋友應該做嘅嘢,唔好俾你自己想拉近距離嘅慾望凌駕自己

同埋咩wwww啊眨眼emoji咪撚用,好柒好kam,呢啲係又係熟到一個點先用得
平時講少d廢話,大道理之類
仲未係你朋友既人
冇人想知你心入面諗乜
唔需要將內心諗既野講晒出黎
3唔識7, 冇人想知你既心事
溝通上應付到工作/一般社交需要就ok
同埋唔好成日無啦啦傻笑,
真係有好笑野盡量微笑就好
除非個環境係成班人玩緊, happy緊
簡單d講要識閱讀空氣, 表現跟返個環境氣氛

同埋講野唔好咁極端, 非黑即白咁
鍾意就吹到上天, 唔鍾意就話係垃圾, 狗也不屌
講野太極端好易唔小心得罪人都唔知

真係做左fd 傾開計,
對方對你有興趣想了解你多d, 先講關於自己既野

然後執下個樣
參考下尼條片
https://www.youtube.com/watch?v=auC8ojlBwlg&ab_channel=AsmongoldTV
男人變靚仔既成本好低, 睇你有冇心做
做下gym, 減肥/增肥, 試下多d髮型, 換下個look
靚仔左, 大家先會有興趣認識你,
從而會想了解你多d, 先會想聽你講野.
拍過零次拖,排唔排到隊做kam撚
但我係用iPhone 架喎
kai子d fd
見到人咁多人講返呢個字都真係好kam
入乜神,閉目入神呀?
乸型?
公司啲老屎忽口吻就係你咁
中撚曬 點部署?
將心比己
唔會有人中意聽負面野,反而你將自己強項包裝到自己弱項,一到表現既時間會俾人驚喜
(當然認叻,吹捧自己都係on9)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞