項明生:是否給予房間 最終決定權在酒店

18 回覆
1 Like 22 Dislike

曾任職酒店業的項明生指,過往也曾遇過透過中介網站預訂酒店,但到達酒店後對方卻找不到確認號碼的情況,要與酒店方面爭取,最後大多都能爭取到房間,可是最近日本正值公眾假期,是酒店預訂高峰期,酒店未必那麼易接受。

他解釋,中介網站與酒店一般都有「時間差」,一般顧客預訂酒店後,酒店不一定即時將房間預留起來。這些網站會先問酒店「hold起間房」,但不會直接向酒店付款,通常要先等一段時間,而這段期間酒店有機會將房間以更高的價錢租出,所以有機會單方面臨時取消中介網站的訂位,加上日本今日正值公眾假期,很多人會趁上周六至今日一連三天假期出遊,酒店房貨源有限。

項明生指,始終是否給予房間,最終決定權在酒店身上,所以較安全的方法是在中介網站預訂後,再寄一封電郵給酒店確認是否已有相關預訂;當然如果在酒店官網預訂就最安全。

他又建議市民在預訂酒店前,先貨比三家,檢視不同網站的選項,而在預訂前亦可先看看酒店官網的資訊,如果相關房類在酒店官網都沒有空房,在中介網站卻有,就要特別留神,因為可能就算最後能入住該酒店,都會被安排位置較差的房間。

項明生坦言:「呢啲OTA(旅遊中介網站)佣金好高,酒店一向都唔係好鍾意接OTA嘅單。」

#星島
呢條友到底有咩撈
4gaylo
係日本酒店cut條老野訂?
定agoda自己問題?
你老味 好明顯係中介問題
屌你老味你即日退錢cancel我booking又得
調返轉 我即日揀cancel 係咪又可以退錢
好撚無賴
一定係啦 明明你錢又馬上比 中介又無幫你作實比錢訂實間房 酒店無錢落袋住點會留房
旅遊達人項明生(47歲)捲入一宗非禮案,今(31日)在北角英皇道被警方拘捕。據了解,一名22歲男大學生上周二(25日)到北角英皇道一間工業大廈見工時,被人強吻及摸下體,男大學生翌日報警,警方今日拘捕項明生及帶返警署調查後,准以保釋候查。
擺明中介錯晒㗎啦,不過佢唔開名邊間agent 一律當佢自己on9
4gaylo
而家係間中介唔撚幫人留房,
講人地酒店唔鍾意中介做咩?

個中介無責任架?
基佬真係多花神
叫鴨咪得囉, 基佬係麻煩d
食屎狗梁志健
當年公然宣揚非禮女藝人
之後又入tvb塗脂抹粉
成日話自己結婚先破處
但係2000s高登開始多人識個陣有人爆料 話係佢中學同學 佢中四中五個陣已經破左處
對返以前d娛樂新聞 佢自己有話過中學初戀好深刻好多野發生之類 畀人飛好hurt

你畀人cut 單唔好怪人
講到最終決定權係酒店到咁你係邊訂都一樣啦
酒店搵agent都係幫手宣傳、接單、收錢,酒店自己慳返人手,唔鐘意接咪取消同agent合作囉。
人哋唔駛撈都掂過你先
退左休了
做緊youtuber
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞