其實中醫醫院係點運作

73 回覆
27 Like 0 Dislike
脾胃差,同埋唔好涼冷氣
交通意外傷者送去比鐵打. 食物中毒送去針灸
以為上堂聽個骨傷科中醫講
佢喺大陸果陣係中西合璧
照x光,喺病房做”正骨手法”,再推入手術室駁,駁完出嚟再敷藥
淘寶有得買 自助割包皮器
擺到爛咪可以俾救護員certify
中西合壁,但就叫中醫

都係既 大陸啲中成藥都係中西藥混合所以先有藥效,又可以叫中成藥
死亡證點寫
同呢個中醫唔夾,未夠時間俾中藥生效,俾西醫醫死左任揀啦
會唔會係用蛆咬走多餘部份
但手術涉及風險
蟲大哥餓嘅隨時得返蛋
咁中醫的確係有佢限制
所以個骨傷科都話喺香港有急問題例如骨折都係一定搵西醫先
資源就係咁多,唔起多間醫院,係要起多間有限制既中醫院,除左滿足政治目的我諗唔到其他原因
直接起多間公立仲好啦
中醫最大賣點就係唔使瞓醫院,唔使開刀做手術,齋食藥針兩下就稱"醫得好", 老人家最buy
結果依家起間醫院,仲有病房
港共政府從來都係政治考慮同利益輸送
幾時有理過你班蟻民急蟻民所急
以前跌打係醫骨折刀傷,正式名稱係「中醫骨傷科」
摸啱個位,駁返,敷草藥,用木板固定,覆診
問題係要綁好耐木板,應該要幾個月唔郁得,因為骨生得好慢
我亦相信效果同應付到嘅症之廣不及西醫
但佢係醫到,而且唔使開刀上螺絲,再開刀攞返
古代啲人係靠呢啲方法解決
以前以勞力工作為主,就有跌打佬識做
而家工作唔靠勞力,又有西方醫術,跌打變咗專醫長期勞損、打波扭傷等
至於而家中西合壁,現代中醫點醫骨折我就唔知
大陸嘅中醫院有得做西醫嘅內外科手術
以前喺澳門有睇過下中醫院
都算幾pro 但當然小事先睇中醫
唔係好覺有效反而飲得多中藥會肚痾
細個出汗多話虛做天灸又係冇咩效
睇中醫都係貪得意
有風 有邪氣
其實依種用人手泵先係最準
我成日覺得西醫骨科如果唔係開刀加鑼絲就無咩方法醫骨同肌肉傷,來來去去都係食消炎止痛藥。

中醫鐵打唔知有無用,但有藥up下同摔下佢起碼心理上覺得好d
飲d涼茶下下火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞