天水圍屏欣苑1房 6年前買入獲利117萬

45 回覆
4 Like 16 Dislike
祥益地產高級分行經理林家倫表示,天水圍屏欣苑B座中層3室,實用面積376平方呎,屬於一房間隔,原本叫價320萬元放盤,區內綠表客鍾情屋苑鄰近鐵路站,交通便利,而且樓齡較新,加上原業主累減20萬,新買家有感樓價符合心水又熟悉區內環境,遂便決定以300萬(未補地價)購入上址,呎價為7979元,屬市場價成交。原業主於2018年以約182.8萬購入單位,是次轉手帳面獲利約117.2萬。
天水圍
真係咪撚俾居屋自由買賣
天水圍居屋升到癲
港爆啦樓價跌幾百萬好驚慌啊啊
佢個位置靚過好多私樓
上年2022 居屋 未放寬 舊居屋果時
屏欣 做緊 10000 蚊一呎
而家已經跌左兩成
賺咗嘅直頭要分返俾政府 ,幾時推出居屋增值稅,8-2 分 ,炒居屋炒得你咁過癮呀那 , 真正交重稅嗰班 捱貴租 /買私樓跌晒價, 應該拎居屋增值稅去補貼買私樓 ,免印花稅。
政府唔會倒自己米
居屋唯一吸引力就係炒賣有錢賺
所以政府鳩起都大把人搶
無差價賺 咁買返新樓仲抵 仲要有下行風險 唔會有人買
你估政府唔起居屋, 一年少成萬幾 兩萬 公營房屋供應
私樓會升定跌啊 ,啲地升定跌啊 , 對比地價升跌 居屋賺嗰條數濕濕碎啦 你唔好當佢係一個私人企業 咩都講利潤咁
停起居屋同居屋增值稅係兩回事
佢起得居屋就一定唔會搞居屋增值稅 唔係即係蟹自己貨
依家樓價趺但佢剩係肯調整折扣率 唔肯減價吸引力已經細左好多 再搞佢實蟹硬

同埋房屋署係自負盈虧 就係同你講利潤 乜都計到盡
當年天盛已經近鐵站,依家佢仲方便過天盛
你講到倒自己米

政府做得少嘢例自己米咩

要賺到盡咪停起晒啲居屋囉

賣塊地既錢夠崩水房署用幾年啦

停建居屋救市 又唔係未試過,救起個樓市啊收入最撚好啦

講到賣居屋對政府好撚大收入好撚重要咁
所有野拎平衡 唔係你係到鳩嗡乜都拎到最極端 畢業返工未?
依家呢個時勢仲點停居屋 比人屌到開花
佢要賣就唔會搞居屋增值稅倒自己米 明未
留返個話題喺個討論度啦 小朋友, 講唔贏就spin 去人身攻擊。

計我話呢個時候 拎居屋增值稅嚟開刀就啱㗎啦 , 咁好炒分返俾政府唔好? 講倒咩自己米 未撚瞓醒嘅人先有咁既諗法 , 當年佢限10年唔俾炒咪又係倒自己米?佢限5年唔俾又倒自己米? 你唔肯俾你班扮窮垃圾係咁炒佢咪更加多人買佢居屋囉,係咪呀?賺更加多錢呀,講撚到靠居屋賺錢,

直頭要即刻推出增值稅, 而家仲期期清 ,就拎呢一期嚟開刀 , 你買咗啊? 咁心急呀
講到自己係政府高官咁
咁我係咪應該話 你兩個講到自己有層居屋好撚好炒咁 ?

居屋用黎炒嘅咩? 居屋係用嚟補貼 收入唔夠嘅人上車 ,
咁撚把炮想學人炒樓出去買私樓炒個夠
支持新業主
笑。居屋大把人炒係因為塊地太靚,天水圍近鐵,而你私樓要買到掃管笏入面。
另外居屋炒賣賣家自己賺,政府根本無著數
試下拎近鐵靚地起私樓,塊塊地可以賣到20000一呎,政府賣地啲錢都好賺過搞居屋啦。
純粹政府啲政策on9,下下體諒底層,整啲荀盤公屋居屋,結果個個就扮窮玩炒樓,好賺過六合彩,一係就玩到世襲制公屋。試下全部公屋入掃管笏皇后山大嶼山,睇下仲有無咁多人申請公屋。真係窮都會焗拿,可以拒絕幾次慢慢揀嗰啲,大把係玩出現金等緊呃福利
未知政府起居屋既原意 係度 有恃無恐 以為 政府搞居屋二手買賣就等同倒自己米,真係唔知邊撚個俾佢既自信咁諗

擔心下政府既庫房幾時 頂唔緊 割9走d 幫窮撚/扮窮撚政策好過啦
跟本未補地價就唔應該比佢地買賣
痴線,樓市最高位買,未補地價都可以賺球幾
近鐵居屋無敵啦。連皇后山都可以賺錢走,邊會有居屋蝕錢。
實際上一手居屋先係炒家天堂。六合彩就少人中,居屋每期就大把人賺幾百萬。房屋署派錢慈善過馬會
買果陣已經寫明可以賣你話唔比就唔比?
邊個cancel原價回購?係政府

酸你就酸啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞