「初代YouTuber」杜小喬改名杜以辰即人間蒸發?親解改名原由

118 回覆
9 Like 168 Dislike
杜小喬於2013年參與FHProductionHK的了YouTube短片《我在香港當兵的日子》系列及《男人有話兒》系列拍攝,短片爆紅之時,杜小喬也順理成章地於網上走紅。因為片中杜小喬飾演專收「觀音兵」的港女,所以「娘娘」亦成為了杜小喬的另一外號。其後數年,杜小喬憑高人氣穿梭於不同媒介,例如拍攝平面廣告、參與電視台節目、微電影、主持電視節目、拍劇、做廣播劇、還有出演電影,幾乎所有都玩過晒!但神奇的是,近年杜小喬幾乎消失了大眾眼光之中,就連網民都近乎將她遺忘了一樣。

做演員轉捩點

早年杜小喬(現名杜以辰)活躍於YouTube,為什麼現在又會轉跑道?她接受《香港01》訪問時笑言:「因為...唔夠時間,有好多唔同類型工作,要唱歌,主持等等,喺YouTube度我有一個幾好嘅角色,不過我冇離開,隨時歡迎搵我合作。」講起轉型做演員的轉捩點,她表示是因為參加了《第38屆電影金像獎》擔任其中一位表演嘉賓,她說:「我好記得當時要casting同訓練,見到大家喺台上表演,我嗰刻都好想成為嗰位咁燿眼嘅一分子,由嗰時開始就立志要做一個演員。」

收入

講到收入,杜小喬(現名杜以辰)就說:「收入問題就未係一個問題,食得住得着得,最重要係我唔大洗。」她更坦言,自己物慾十分低,除非是工作時需要買新衫,否則都沒什麼機會去花大錢,大部份花費都是正常衣食住行。

點解改名叫杜以辰?

為什麼杜小喬會改名叫杜以辰?她就直言:「因為我想有被討厭嘅勇氣,亦都有做自己嘅底氣,我想我自己記得,自己係一個高敏感嘅人,有陣時人哋設立呢個界線係保護自己,亦都未必係一件壞事。希望自己唔使介意人哋點諗,因為我認為人嘅存在價值唔使其他人去證明,我想等我自己記得。」

同譚永浩拍拖關係穩定

杜小喬說:「我同譚永浩關係是,朋友,知己,情侶,密友,閏密,家人,我哋就係無所不談嘅關係。我覺得溝通好緊要,同埋有空間明白同諒解對方,而且嗌交唔傷和氣。」

我想有被討厭嘅勇氣,亦都有做自己嘅底氣

唔明嗡咩
咩歌?
只能想像一起 但我沒勇氣 所以很想討厭你
箍牙箍衰左,所以話一定唔好貪平要搵專科去箍牙
人地要改運先改名,叫小喬好地地,自己走去改唔知咩名
改完名真係影都無埋
Btw佢解釋自己改名個段係表達緊咩?
火雞姐
佢係有靠改名去改運既嫌疑

但佢無join tvb 個邊

選擇左小劇場同youtube

又聲稱開公司教人野, 唔記得係咩

但佢d 演技係好過晒佢係FH 時代

未話好勁, 但佢留係主流跑道一定會被D 港女西走
邊位牙姑
佢個理由關改唔改名咩事
好人好姐駛改名
要加括號就知唔應該改名
杜小喬好似仲好
佢最錯決定係淡出FH
比嘉盈坐左一姐個位
食過
個排梁以辰係台灣勁紅
即刻抄人名
好彩一早甩左FH,如果唔係仲日日同紅仔頭on99
呢個真 以為自己真係女神級
一野橋起FH 結果沉過鐵達尼
係咪唔曬得太陽?
嘩, 屌
不過佢一向都唔係 sell 靚女, 以前就話青春無敵啫, 而家老咗不了
囡囡嘅青春有限, 青春嘅囡囡無限, 唔使睇佢啦
所以改名個原因係咩
定係我閱讀理解有問題
乜9答案
呢d咪叫短視或者買錯邊
嘉盈算醒 四台之後 識埋試當真堆
Diutv都上埋 大把世界
hi熊仔頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞