香港最呃飯食藝人選舉

190 回覆
9 Like 245 Dislike
香港最呃飯食藝人選舉呢,其實係一個搞笑玩嘢嘅「選舉」,主要就係攞嚟講笑嗰啲喺娛樂圈入面,好似冇乜作品或者實力,但偏偏經常都見到佢哋喺螢幕出現嘅藝人。「呃飯食」呢個講法,即係嗰啲好似冇做啲乜,但又搵到錢嘅人。

呢個選舉通常會由網民提名,大家就會講出嗰啲成日都喺綜藝節目出現,演技一般,或者係靠炒作嚟維持熱度嘅藝人。雖然佢哋冇乜代表作,但個人魅力或者炒作嘅能力真係唔差,成日都可以喺公眾面前曝光。

舉個例,可能有啲藝人好耐都冇乜好作品,但你會見到佢哋成日參加啲無聊嘅節目,搞搞笑扮下蠢,又或者用啲爭議性嘅言論嚟吸引觀眾注意,結果都仲可以喺度「呃緊飯食」。

1. **王祖藍** – 成日喺綜藝節目搞笑,但有啲人覺得佢演技一般。
2. **杜汶澤** – 近年比較少作品,但成日喺社交媒體表達意見,引起爭議。
3. **林作** – 因為參加唔同嘅節目同搞啲話題,成為爭議性人物。
4. **曾志偉** – 雖然係圈內前輩,但有時覺得佢參加嘅節目冇乜新意。
5. **張致恒(Steven Cheung)** – 因為感情問題令到佢多次成為焦點,但工作唔多。
6. **王喜** – 近年少見作品,更多係靠網絡平台表達自己意見引發討論。
7. **陳浩民** – 演咗好多低成本電影,但大部分被人覺得質素一般。
8. **鄭嘉穎** – 演咗好多年電視劇,但成日被人話角色冇咩突破。
9**林海峰** – 曾經係「軟硬天師」成員,近年喺節目度搞搞笑,但有時被批評內容唔夠創新。

呢啲藝人有時畀人覺得係靠曝光度或者話題性嚟維持熱度,但其實佢哋都有唔同時期嘅成就同貢獻。呢啲名單純粹係講笑,同時反映出大家對娛樂圈嘅唔同睇法。
楊千蟬
Ginger
Mirror
得罪講句
153就咁一套一念無名都夠佢有資格「呃飯食」一世
梁競徽
全部
如夢初醒獸
剩係諗到洪天明

呃左幾多花之戀壽司
楊千嬅,陳小春
點可以無叻哥?
人地有料做中國隊教頭
但仲只係做緊藝人 唔係呃飯食係咩
點解會有曾志偉 演技一定有料先
冇林曉峰

點會冇姜濤啊?
呢個一定係最呃飯食
莊思敏
佢好多高水平作品,而家人地半退休啫
阿叻呢條撚屌應該排第一
Mirror Anthony
劉德華
演技among 香港第一
係啲人當佢丑角啫
半支煙
無間道
M團E團呢d呃到盡啦
廣告marketing黎
2件短人點都唔係呃飯食啦
咪因為人衰格就話人無料先得嫁
薑逃呢
Angelababy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞