【施政報告前瞻】月供4240元儲首期,三年可圓上車夢

132 回覆
7 Like 90 Dislike
39歲係青年??
應該只係佢地計完條數發現得啖笑咁原來一般人返工真係會買唔起樓
但篇稿趕住出街唔撚理照出
變支那五險一金咁
入息及資產限額參考白表,咁同白表有咩分別
比我攞強積金買樓未
前幾日見到屯門個三房賣5000幾尺,接近600尺唔使3球。

再咁樣跌落去好快平過深圳,到時月供2千夠有突
的士司機,地盤工人,清潔工人,各行散工多謝你提出既政策
你講呢堆人,原本富戶政策都搞唔到,關多謝咩事,唔好亂spin

要搞佢地可以電子支付,已經第二樣野,同公屋收租無關
就係想你仔細老婆嫩要供樓, 唔好諗咁多"無謂嘢"
如果單人買樓,300萬既壓測都唔係易,現實唔係個個連登fg咁月入50k

不過呢d可以政府做擔保,只係格硬供就辛苦d囉,順手綁死d後生
佢地應該計兩個人先有需要買樓
4000x36x2
有28萬8
做95 按再放寬供40 50年
一定得
佢個計劃係儲嚟買資助房屋
綠置居屋嗰啲單人買返細單位其實唔會唔夠
最重要佢係鎖定咗個資格
你叻仔加幾倍人工都可以照買大啲都輕鬆供

老實講呢單嘢係派屋縛住啲人多過昆人儲完買唔到
呀唔係,突然先記返起,根本公屋本身都有因應入息要俾既2倍租同3倍租政策,唔洗報稅都做到呢個效果。

但又係果句,自傭出現金糧果d就任報入息,實避到。我當搞到的士要電子支付,但地盤佬同其他散工就難d囉

d清潔呀姐講明無現金糧唔做,你可以點做?立法唔俾現金出糧?實際上做係好難做。
都岩既

但其實佢可以set好d,如果結婚生仔唔夠住,可以由政府買返單位要賣俾下手後生,咁賣左樓既夫妻又可以攞返舊錢平買大d既政府樓。
大西北 北區 tko
市區番工都難受到仆街

抽獎中都冇用啦
點解你係都要死拗呢樣無謂野,明明上面講緊政府點搵多d 錢,其實只係富戶政策再貴啲咁解,講緊A 你就話B 呢C呢 呢啲收唔到點算

你個意思扭曲到只有社會有1% 仲係現金出糧就所有入息審查都無用最好乜都唔做
高招尼wor, 大把愛國人join
因為你個方案唔夠現實。
賣曬又唔洗維修
買恒生指數基金可以爆升
最撚正係每年得600個名額
買債券實賺硬? 有無利息分到唔駛睇「卸鑊首選藉口【環球市場現況欠佳】」?
咁多年嚟MPF幾多人倒蝕到負數??
MPF叫做有得自己揀投資市場,都大把打工仔倒輸錢
你啲乜柒嘢債券何德何能叫人信你保證到我微小打工仔賺硬呀? 當你中英聯明聲明都可以話只係歷史文件,到時辛苦皮肉錢倒輸錢之餘,仲要做幾十年樓奴,偷雞唔到蝕渣米,咁就一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞