外國網購Notebook討論區 (129) 新手請睇#1

113 回覆
1 Like 1 Dislike
Dell us冇得直接寄到香港
咁冇問題
G16
舊notebook除咗攞去丟/搵人接收之外仲可以點處理
仲用到未比屋企人做文書機
癈到行都行唔到我通常裝個chrome os flex就算 用到盡之後就拎去回收
G16唔係用hx u咩
16寸模具好D
Intel Core 5 210H spotted, Raptor Lake mobile CPU with 8 cores

https://videocardz.com/newz/intel-core-5-210h-spotted-raptor-lake-mobile-cpu-with-8-cores
G15買呢款u o唔ok?
都ok

主流尺寸係 16寸
部desktop 正式壽終正寢,想入手laptop。

有幾點疑問及想聽聽巴打們意見。

要求:

- 打機為主,會外接Mon,文書極少
- 想要4070 為主
- 筆直 $20000 內

暫時睇中ASUS Strix G16 依款(2023/2024年都可以),但門市基本上未見過現貨。

幾點疑問

- ASUS Strix 與 TUF 兩個系列有咩大分別?(見人屌TUF多)

- 除左華碩,MSI 會唔會係次選?Gaming Laptop計

- 我見有好多巴打叫在亞馬遜或京東買,但自己怕有風險,想減少運送距離,如果香港門市有無邊間好選擇?

- 華碩無記錯係全球聯保?(之前desktop 張display 都係拎去香港維修)

多謝咁多位巴打睇哂咁多野同比少少意見先
budget?
想問下budget 15k
32gb ram, i7/i9, 4070
有冇推薦?
另外想問下基本上係唔係要當呢一代嗰啲cpu都係有少少缺憾,e.g. i9 14900hx

Thanks!
想問 2024年款既asus tuf f16買唔買得過見佢減咗千幾蚊
抵。 我鋪左好耐都無。 得個望
鋪g16, dellg5530
等新u
A16 2024 4070
你要本地定網購?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞