AMD討論POST(78) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

44 回覆
1 Like 1 Dislike
AMD EPYC Turin Server Benchmarking and Review! Featuring the Zen5 9575F, 9965, & 9755

https://youtu.be/D-N4DuW8P0o?si=Uo9zwnzXDNLktdVT

AMD EPYC 9755 / 9575F / 9965 Benchmarks Show Dominating Performance

https://www.phoronix.com/review/amd-epyc-9965-9755-benchmarks
AMD Ryzen 7 9800X3D teased with 5.2 GHz all-core clock

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7-9800x3d-teased-with-5-2-ghz-all-core-clock
即係勁左幾多
期待 諗緊應該都係砌返atx 算
Gaming 都係5%
點會5%

你用non 3d cache 估
7800X3D 去 9800X3D 個增長真係唔高
反而9950X3D有驚喜

不過gaming世界都夠一粒9800X3D滅intel全家
以目前流出嚟睇
ultra -2% 打機連zen5 non x3d都打唔過
所以Intel係用all-round 去宣傳
9950X3D vs 9800x3d 差得遠唔遠?
理論上打機性能應該會差唔多,但係如果要有多工要求嘅話好明顯9950X3D會更加好。應該同78X3D vs 795X3D一樣。
係時候plan定啲料砌 9800X3D
暫時睇中MSI MAG X870
Ram 就Kingston Fury Beast 64GB
GPU 繼續用6650XT等RDNA4
SSD唔使換住

火牛用賊船定係seasonic好?
我自己會揀Seasonic , 話晒佢都係幫人代工整火牛

我諗住遲吓都可能會downsize而家嗰部ATX落ITX,暫時應該會諗住9950X3D,顯示卡應該都會暫時用着而家嗰張6900XT
諗緊9950x3d or 9800x3d
我都有研究過呢個問題 , 而家暫時應該會打算唔行PBO加Thermal Limit.

CPU呢一方面唔難搞 , 再麻煩都係顯示卡嗰度 . 69XT真係可以好熱
主力打機嘅話就98X3D
要做埋production嘅嘅話995X3D
我都想砌 ITX,但係擴充問題真係好難搞
X670E Gene 得三個 M.2,加多一隻 M.2 / U.2 SSD 就要插擴充卡落 x1,但係只可以二擇其一
牙膏倒吸
只可以講用電少左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞