其實知道到香港扭蛋特別貴嘅原因未?

132 回覆
305 Like 9 Dislike
咁係日本,有高達都要1500羊一扭啦
相機代理都冇咁閪
日本賣330000yen 香港官價20800
啲舖仔低過13000就入到貨 再markup一千
但扭蛋呢啲lowtech野入貨價仲貴過售價
舖仔點玩
見到成本一蚊都唔駛就笑左出黎
代理唔賺既搵邊個做
香港大把呢d代理都係呢個模式
幫你日本運貨返黎落鋪派 倉存/運輸/人工全部都要錢去搞
細鋪無咩可能自己食哂個MOQ
你都識講佢20800HKD 香港retail價
日本計返都17195HKD左右

佢可以mark up既水位有限
呢類都係靠走量同愈壓低成本愈賺
日本代理俾你運出日本已經係一個問題,仲要搞出口同報稅,最大鑊係空運成本貴到喊
真係三十蚊一隻仲要可能有一兩隻隱藏版
淘寶平均百二蚊買到成set
點衰都唔夠夾公仔舖,香港直頭揾笨柒
咁多理由都係貴
香港見到幾得意都要諗一諗先
咁香港都有得散賣

同埋啲款太小, 多數都係得Bandai
你唔好咁啦
一下收左佢皮,Cap低張圖先
呢d死弱智係咁,一敗走就扮睇唔到
一係成套買,一係去日本先扭到爽
其實所謂特別貴都係用日本原價比
之前去韓國見bandai啲扭蛋機對返都係同香港差唔多價
請教下
Ching係邊間訂
如果Set二十蚊 有得賺 又有人幫你快清晒啲貨 咁仲有so啦
佢Set三十蚊隨時要坐貨喎
去日本先扭
痴線
500yen要50蚊已經貴
仲加價搵鬼扭
儲錢去日本扭好過
睇你想買邊啲
如果bandai 個啲好少訂, 多數一出就去ins point 買現貨

但如果唔係bandai, 就會留意ins point 一間叫newage

但以家有啲有隱藏版, 有時我會直接係日馬/樂天搵
一set 扭蛋買返黎少貴, 但係香港應該無咩鋪頭敢開訂有全set, 因為都唔知拎唔拎得足貨
講到尾層層都賺盡
每層賺1算-2算
落到扭蛋機就10算以上
無錯 我自己平時拎貨個source都拎到夾公仔啲景品
只能講而家好多人做生意都係靠唔好嘅手法
正正經經 鍾意玩玩具去賣玩具都係乞食為主
依家我有想要都係成套收
重平過逐粒扭 又唔洗重複
不過代理行Daniel set到10算 可能都係賺10-15%左右
始終學另外一位巴打話齋 地下塊磚租金最貴
仲未計人手補貨 又係貴
要杜絕呢個問題,我淨係諗到嚟緊喺我自己間鋪買兩三部扭蛋機,然後將自己入貨既熱門扭蛋放入去俾客扭
Btw 想問吓大家有冇扭蛋機入貨好地方?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞