垃圾徵費指定袋不再用 環團:浪費公帑製造塑膠垃圾 得物無所用

22 回覆
1 Like 12 Dislike
隨着垃圾徵費暫緩,環保署指已生產的1億7千萬個指定袋未來不會使用。綠惜地球創辦人及總幹事劉祉鋒說指定袋「得物無所用」,批評政府「浪費資源、製造塑膠垃圾、浪費公帑」。他希望政府更縝密思考、聆聽業界反映設計問題,令垃圾徵費「重見天日、重出江湖」。立法會議員江玉歡則建議政府將指定袋轉贈非牟利機構,相信能減少積存情況。

環保署近日在公共屋邨張貼告示,稱指定袋「不會在將來任何減廢計劃中使用」。綠惜地球創辦人及總幹事劉祉鋒說,若然指定袋設計沒有問題,即使閒置一年或更長時間也不會發霉,能繼續使用,環保署亦毋須明言日後不會再用,現時說法令市民覺得政府當初「思考不夠縝密周詳」。他續說,已經生產的1億7千萬個指定袋「得物無所用」,即使政府改為免費派發,做法亦不理想。
綠惜地球創辦人及總幹事劉祉鋒:「第一係浪費資源,因為係用塑膠原材料去造,第二係製造一啲塑膠垃圾,第三係浪費埋公帑。」
劉祉鋒說政府決定暫緩垃圾徵費前,多次為指定袋的設計及質量站台,事隔多月卻改口稱設計有可改善之處:「好似忘記咗之前講啲咩嘢…… 係咪今天嘅諗法打倒政府昨天嘅想法呢?點解會有咁嘅改變?」
政府早前宣布向公屋等住戶免費派發指定袋時稱,能達致減廢教育和宣傳的效果。從事環保教育工作超過30年的劉祉鋒,認為此舉只是「散貨」:「我諗極都諗唔到,點樣畀個垃圾膠袋你就可以做到環保減廢教育…… 真係要好勞心勞力接觸啲人去講,唔係畀個袋佢就即刻達到減廢教育嘅效果。」

環保署說免費派發的指定袋未來不會再用,劉祉鋒批評是製造塑膠垃圾。(香港01攝)

劉祉鋒:望垃圾徵費重見天日、重出江湖
劉祉鋒多月前曾到便利店,購入多個呎吋的指定袋。他說容量較小的指定袋沒有俗稱「耳仔」的手挽位置,難以打結,使用上較不方便。政府推行垃圾徵費前,多個環保團體及回收業界曾就指定袋的設計反映意見,劉祉鋒形容內容並非天馬行空,但不清楚環保署有沒有虛心聆聽以及改善。他期望政府汲取這次教訓,下次推行前製造幾款指定袋供市民、餐廳、企業等使用,再根據他們的試用經驗,得出最終設計,令垃圾徵費計劃「重見天日、重出江湖」。

垃圾徵費指定垃圾袋。(資料圖片)

江玉歡:政府應提出減廢路線圖 而非「行行下停咗」
對於環保署稱指定垃圾袋設計有問問,立法會議員江玉歡認為說法不妥:「如果政府主旨係唔想囤積係可以諗好多方法,例如好斬釘截鐵話日後一定唔會再用呢種袋,你哋唔需要囤積喇……你想市民唔囤積唔係話啲嘢有事……」
立法會議員江玉歡認為,公共屋邨清潔工平日收集垃圾時能觀察住戶有否使用指定袋,政府可以藉此來評估居民有否囤積指定袋。如果認為囤積問題嚴重,可以考慮將指定袋轉交非牟利團體使用:「而家問題係政府洗咗7000幾萬製造指定袋,唔想嘥咗佢…… 如果覺得控制唔到普通市民,咁咪派畀NGO,佢哋用嘅機會大,我亦唔相信佢地會囤積。」
江玉歡形容推動環保是全民共識,政府宣布暫緩垃圾徵費距今已超過四個月,市民寄望政府有路線圖,設立一些減廢目標的「里程碑」。
立法會議員江玉歡:「要出番嚟講番畀市民大眾聽,唔好行行下停咗,咁樣係唔好。」

3月27日立法會會議。(鄭子峰攝)
我最後一代,其他人關我撚事
我冇生十個仔一百個孫已經好環保
鍾意空氣污染咪污染,鍾意周街噴煙咪噴煙,鍾意掉膠袋落海,鍾意倒建築廢料去郊野公園,鍾意挨後就挨後
收皮啦環保撚,微塑膠入血關我撚事,氣温上升關我撚事
北極熊珊瑚礁係垃圾,地球自然環境極端氣候關我撚事。
利申:世界公民,香港特色普世價值
咪就係為左你地班撚樣
無人想搞 得你班環保廢物想搞
都可以用架,環保份子想人直接掉?
呢啲閪袋本身就由你班垃圾諗出嚟
政府唔用咪你哋用
錢已袋fatfat 了 親建制生產商
本身就係你叫整我屌你老母
啲袋裝唔到嘢咩依家
送比NGO咪就係當垃圾
神又係你鬼又係你
你班友唔推垃圾徵費咪唔使搞咁多囉
拉得
環保撚都係因為你先唔環保
環團真係仆街到
又係佢地話要整先
衰左又賴政府
屌你老母,果時政府強推既時候你唔出黎話無用?
將班環保撚全部笠落指定袋送去堆填區
夠環保未
唔使爭,全部都係垃圾
9up唔駛本
環保膠已經係一堆垃圾
令人好不安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞