COLLAR討論區 (1078) 出道1000日快樂!芯駖上叱咤樂壇+KKBOX一起聽!

1001 回覆
24 Like 8 Dislike
完咗報名了
咁有咩公開活動㗎
好亂 金馬影展同金馬獎唔同嘅?
靚靚
2024金馬影展將於11月7日至24日展開,10月25日周五晚間於臺北文創舉辦選片指南,10月27日下午一點於官網開始售票。更多影展訊息與精彩片單,將陸續公布,敬請期待。
同HKIFF差唔多
之後會公布放映場次
影展係咪電影節個啲
金馬獎頒獎用?
2024金馬影展今日公布亞洲與華語片單。今年坎城影展評審團大獎《你是我眼中的那道光》與入選坎城一種注目單元的《越與南》赫然在列。日片則有《雨中的慾情》、《生之敵》、《本心》、《十一人賊軍》、《終將成為烏鴉的男人:深瀨昌久》、《青春末世物語》,主演包括成田凌、橫濱流星、吉岡里帆、山田孝之、阿部真夫、玉木宏、淺野忠信、森田剛、池松壯亮、長塚京三與瀧內公美等紅星。華語電影除了所有金馬獎入圍影片外,還有張吉安《搖籃凡世》、陳小娟《虎毒不》、劉慧伶《刺心切骨》、葉鈺瀛《寄了一整個春天》,李康生與吳可熙主演的《藍色太陽宮》、陳姸霏與項婕如合演的《夜校女生》以及多國合作的《睡覺時眼睛睜開》等精彩傑作。趙德胤紀錄片《櫻桃號》、以布拉瑞揚舞團為題的紀錄片《跳進部落的孩子》、劇集《喝酒吧!笨蛋:第1-2集》、《星空下的黑潮島嶼:第1-2集》和《書店裡的影像詩:第三季》,也都將在金馬影展世界首映。
金馬獎有提名嘅戲都會喺影展放映
金馬影展咪就係入圍電影放映會,金馬獎咪就係入圍電影嘅頒獎典禮
即係有報
mm2理論上冇場外因素唔報
但金馬獎係小圈子過金像獎
入唔到唔代表乜,唔好又帶風向
咁都有得放負
上年唔記得五月雪定邊套n個提名都冇獎
即係初選同決選班評審口味可以爭好遠
狗仔就係咁賤種,一有少少就即刻帶風向
幾時中國政府封殺咗狗仔依家用嘅VPN就好
準備903
準備
金馬獎啲戲同影展啲戲唔同 好似
但調轉好似唔係?
有影展唔代表關金馬獎事?
但春天都無入提名
可以純粹去賣片
903要人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞