Hairspray可以Hand Carry?

22 回覆
3 Like 5 Dislike
一直以黎都係聽人講話Hairspray唔比拎上機,
即使寄倉都要鬼鬼鼠鼠。
但我望一望國泰個網 (https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/travel-information/baggage/controlled-and-banned-items/liquids-aerosols-and-gels.html),
好似寫住
您可攜帶液體、壓縮氣體及凝膠狀物體登機,惟每名旅客只可攜帶的物品的每項總容量不得超過 100 毫升並載於一個容量不超過 1 公升的可再封口透明膠袋內」

然後佢example果度都寫住
物品類別
請使用以下液體、凝膠狀物體或壓縮氣體類別作為指引:

凝膠狀物體,如髮膠或沐浴露
乳霜及液體,如太陽油或香體露
膏狀物體,如牙膏或凡士林(只限與嬰兒同行)
壓縮泡沫及噴霧,如剃鬚泡沫或壓縮香體露
食品,如水或乳酪
液體化妝品,如粉底或脣彩

所以想問下, 如果Hairspray係100ml以下, 係唔係都可以Hand carry拎上機?
寄倉
寄倉

即係佢個網寫錯定點?

因為佢個網係寫住

您可攜帶液體、壓縮氣體及凝膠狀物體登機,惟每名旅客只可攜帶的物品的每項總容量不得超過 100 毫升並載於一個容量不超過 1 公升的可再封口透明膠袋內。詳情請參閱下文。

超過此上限的物品應放於寄艙行李內。請注意:機場保安人員將於您起飛前沒收不符合有關要求的物品。

我唔係應該assume佢呢篇野係for hand carry咩?
直接寄唔洗煩啦
你上機要gel頭定點
一定要寄 唔寄就扔你 你諗你要唔要冒險啦 不過一定係比人扔
直接寄唔洗煩啦
你上機要gel頭定點

因為唔諗住寄任何行李
寄倉都會先叫你開喼check
應該係以機場安檢為標準
全世界機場標準唔同
100ml 以下可以hand carry,
用透明袋裝住,過x光個陣畀佢check
可以Hand Carry
唔明班人負評d乜,
剩係見呢個post度有人話得,有人話唔得,
就知呢個問題根本好多人都唔知啦
唔明班人負評d乜,
剩係見呢個post度有人話得,有人話唔得,
就知呢個問題根本好多人都唔知啦

其實可能禁錯,我成日都high到
Btw佢咁寫咪即係得law
一般都可以hand carry上機
試過至少香港/澳門/台灣/日本都得
一般都可以hand carry上機
試過至少香港/澳門/台灣/日本都得

咁你返黎果陣, 當地安檢都比你過?
你支spray唔過100ml?
試過香港hand carry帶左支止汗劑出境(普通size)
去完日本番黎果陣過日本安檢佢話唔得跟住扔左
試過香港hand carry帶左支止汗劑出境(普通size)
去完日本番黎果陣過日本安檢佢話唔得跟住扔左

少過100ml?
唔係易燃咩

壓縮加易燃 理論上唔會hand carry到
過安檢後再去萬寧買最穩陣
可以 本身用開果支有旅行版100ml
用透明袋入住hand carry去日本都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞