x100vi VS nikon zf

100 回覆
0 Like 12 Dislike
Cmos厚過菲林咪做唔到囉
食炒咩都有嘅,你覺得值就得
IBIS, 大電池, LCD, PCB size, 咁多必要parts係菲林compact機無嘅,所以搞到大部
點都唔關CMOS厚度事
宜家黑色大貨
富士studio原價買
電子嘢都還好,最多都係機身厚少少

最大問題係支鏡,做唔返以前菲林嗰啲咁細

如果CMOS 既入射角可以做到菲林咁大角度
咁支鏡應該可以設計得細啲

呢個問題真係咁多年都未有廠嘗試解決
如果有人出到,應該係獨佔市場

X100 得apsc都搶到咁
真Pocketable FF 肯定好大market
用iPhone咪得
你講得啱
其實都同意iPhone可以影到靚相
最緊要都係攝影師對眼

但係電話嘅操控感真係太差

有時拎出嚟想影張相, lag機幾秒,咁啱Touch唔到,突然之間有電話入,個畫面已經冇咗

而且電話個OS太撚多bug
再加上感光元件同鏡頭效果 本質上都真係有分別

我只係想部機好純粹咁樣影相
我就係ZF換X100vi
一個原因,ZF重到唔想拎出去
x-t50 + 餅鏡
又細部又可以滿足到將來如果想換鏡
會拎出街既機先係好機
但有人試過用nikon影相好像同富士色差好遠喎
咁點解唔直接用gr1v影菲林
因為想要digital嘅方便

而且菲林scan得靚成本好高?

咁好明顯而家嘅digital compact市場,仲有好多改善空間
$70 沖加scan已經好靚
幾時先有真pocket F F?
喺個ISO dial加個A咪得
早幾年都有影開菲林,都係玩開啲稍為靚少少嘅隨身機
而家菲林越嚟越貴,都唔在講
去晒相舖,再等佢scan既時間 都係錢

所以而家真係用電話影多過用相機影

所以如果有部操控性強嘅FF隨身機
真係會想整返部玩吓
AI而家都咁發達
但消費產品嘅硬件研發 仲係行得比較慢

要去到真pocket FF呢個地步
講緊數碼感光元件
要做到好似菲林咁樣咁薄
入射角又可以好大角度
其實都想像到係好困難

個感光元件應該要有翻天覆地嘅變化先得

希望有生之年見到
一百幾蚊筒菲林邊係錢
擺低即晚有相啦,快過你返屋企執raw

Leica Q3囉
So what

攝影就係同自己嘅器材有一段蜜月期
過咗就唔會睇到佢哋嘅好處優點
只會心思思手頭上冇嗰啲器材嘅好處優點甚至缺點
唔知做咩呢排冇晒啲slide賣
有啲咁嘅事,想買
有時拎出嚟想影張相, lag機幾秒,咁啱Touch唔到,突然之間有電話入,個畫面已經冇咗
而且電話個OS太撚多bug

有冇影張相都咁多問題呀? .....

你部機好舊影相都咁易lag又touch 唔到? touch 唔到就用音量掣囉, 都係可以影相
而家有電話入都已經唔係成個畫面遮晒, 再唔係你轉去飛行mode囉
OS 多bug未去到相都影唔到咁嚴重呀嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞