【去片】外國大隻佬手臂驚見「劉慧卿」紋身

8 回覆
1 Like 6 Dislike
https://thestandnews.com/personal/去片-外國大隻佬手臂驚見-劉慧卿-紋身/
2017/8/29 — 11:41

紋身嘅嘢,唔一生都半世,唔少朋友都諗清諗楚諗好耐,先決定到寫咩字,或者畫乜圖案。呢個外國大隻仔,唔知當日去紋身,落咗個咩柯打?

網上近日廣傳一段 2013 年的健身短片,主持問道「你真係咩都會紋上身㗎喎」,一名綠衫大隻仔展示身上刺青。眼利的香港觀眾,一看就看到兩行中文字。一個是「德科达」,另一個則是「劉慧卿」(!?)

老外大隻仔怎麼會紋上「劉慧卿」呢?有網民推測,一定係 Google 翻譯的錯,除非唔係。

你在 Google 翻譯鍵入「Emily」,要求譯成中文時。神奇的事情要發生了!芸芸翻譯選項中,「艾米莉」、「艾米麗」、「埃米莉」以外,登登登登,第四個翻譯建議是「劉慧卿」!!!你無眼花呀!唔信?我們再試多個人名看看,Priscilla 好不好?無花無假,第一個翻譯建議就是「梁美芬」!!

大隻仔手臂上的「劉慧卿」,我們雖然不知道是真心「愛的紋身」,還是一個「美麗的」誤會,但我們在此奉勸各位,紋身嘅嘢,外語咪亂用。唔係搞成咁...我就真係恭喜你呀!
square west
連登 > 公海 > 連登
lihkg > 公海 > lihkg
仲要搵垃場呢D抄野唔落soucre仆街媒體,抵樓主中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞